Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара ће до краја ове седмице припремити приједлог одлуке којом се привремено забрањује извоз обловине, огревног дрвета и пелета из БиХ, најавио је ресорни министар Сташа Кошарац.

– Приједлог ћемо упутити надлежним институцијама на достављање мишљења, како би се до краја јуна одлука могла наћи на Савјету министара БиХ – нагласио је Кошарац и додао да ће приједлог бити упућен након обављених консултација са представницима ресорних ентитетских министарстава.

Кошарац је данас у Сарајеву разговарао са федералним министром пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудином Дедићем и представницима Привредне коморе и Удружења послодаваца Федерације БиХ о потреби усвајања одлуке о привременој забрани извоза обловине, огревног дрвета и пелета, саопштено је из Министарстав спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Саговорници су се сагласили да је приоритетно што прије онемогућити извоз обловине, огревног дрвета и пелета без условљавања раније потписаним уговорима.

– Ставови надлежних институција Републике Српске и ФБиХ о неопходности усвајања ове одлуке су усаглашени и идентични, што је охрабрујућа вијест за домаће произвођаче и дрвопрерађиваче – истакао је Кошарац.