​Теслино одјељење за напредна истраживања батерија компаније „Тесла“ у Канади, у сарадњи са Универзитетом Далхоуси, објавило је нови чланак о новој батерији на бази никла која би могла да траје 100 година.

Док се пуни и складишти енергију ефикасније од ЛФП ћелија.

Ово је направљено у партнерству са Јеффом Дахном, свјетски познатим стручњаком за технологију батерија који је тренутно повезан са Универзитетом Далхоусие у Халифаксу, Канада, како је први извијестио Елецтрек.

Он вец́ дуго ради на литијум-јонским батеријама и сматра се пиониром у овој области јер је његов рад унаприједио тренутни животни циклус.

Још 2016. године Тесла је успоставио своје „Tesla Advanced BatterY Research“ у Канади кроз партнерство са лабораторијом за батерије Јеффа Дахна на Универзитету Далхоусие у Халифаксу, Канада. Дахн се сматра пиониром у литијум-јонским батеријама. Он је радио на Ли-јонским батеријама прилично од када су измишљене. Он је заслужан за повец́ање животног циклуса ц́елија, што је помогло њиховој комерцијализацији.

Међутим, група за истраживање батерија вец́ је произвела низ патената и чланака о батеријама за аутомобилску компанију милијардера Елона Маска.

Нови истраживачки рад, који је објављен у Јоурнал оф тхе Electrochemical Society, описује хемију батерија на бази никла која има за циљ да се такмичи са ЛФП ц́елијама батерија у смислу дуговјечности, задржавајуц́и предности батерија заснованих на никлу, као што је вец́а густина енергије, што омогуц́ава електричним возилима да путују даље са мање батерија.

Сматра се пробојом јер се у извјештају наводи примјер у коме би се животни вијек батерије односно „Стогодишње батерије“ варијације литијум-никл-манган-кобалт батерије могао продужити за више од 100 година.

Наравно ако се пуни на константној температури од 25 степени Целзијуса и да раде на напону од 3,8 волти (умјесто уобичајених 4,2 волта) уз одржавање на температури од 25 степени.

Према студији, ако је батерија држана на константној температури од 25 степени Целзијуса (77 степени Фаренхајта), могла би да преживи више од једног вијека пише портал неwс18.

Када је ријеч о пуњењу, нова батерија је, према наводима аутора, конкурентна литијум-гвожђе-фосфат (ЛФП) ц́елијама, које се све више користе у „Теслиним“ електромобилима.

ЛФП батерије трају око 10 година. Поврх потенцијално скоро 10 пута дужег животног вијека у односу на њих, „стогодишња“ ц́елија може ускладишти и вец́е количине енергије.

Нови дизајн ц́е можда моц́и да функционише са мало или без кобалта. Ово је критично јер ископавање кобалта може довести до контаминиране воде, ваздуха и тла, као и рудара који пате од респираторних и других здравствених проблема.

Са мало кобалта или без њега у саставу батерије, нови дизајн батерије би могао да пружи идентичне резултате и да ради на исти начин.

Ово ц́е бити могуц́е захваљујуц́и новом електролиту који садржи литијумову со LiFSI (литијум бис флуоросулфонил имид), преноси zanimljivostidana.com.