Да ли ће Крупа бити 12. премијерлигаш или ће њено мјесто заузети нека друга екипа требало би да буде познато наредне седмице.

Ово нам је потврдио предсједник Фудбалског савеза Републике Српске и ФС БиХ Вицо Зељковић. Сједница Комисије за лиценцирање ФС БиХ биће одржана 9. јуна, а папирологију за добијање лиценце осим Крупе поднијеће три прволигаша Републике Српске, Слога из Добоја, новоградска Слобода и Звијезда 09.

– Видјећемо шта ће се десити на том састанку и све ће зависити ко ће од поменута четири клуба добити лиценцу. Уколико шампион Републике Српске не буде добио лиценцу одлуку ко ће бити нови премијерлигаш донијеће Извршни одбор Фудбалског савеза Републике Српске, али је услов да тај клуб прије тога добије “зелено свјетло” Комисије за лиценцирање – нагласио је Зељковић.

У посљедње вријеме се све чешће помиње да би 12. члан елите БиХ могао остати Радник, али шансе за то су више него минималне. Наиме, пропозицијама такмичења екипа, која је изгубила статус премијерлигаша у завршеној сезони, а није заузела посљедње мјесто може остати у елити само ако неко од преосталих клубова није добио лиценцу. У овом случају то је немогуће, јер су сви добили “зелено свјетло” Комисије за лиценцирање ФС БиХ.

Наравно да нам је жеља да у елити БиХ игра шампион Републике Српске. Крупа је већ била премијерлигаш и имала неколико сезона запажену улогу у овом такмичењу, али још увијек чекамо на њихов званичан став по овом питању. Што се тиче преостала три клуба, која ће бити на лиценцирању тешко је у овом тренутку рећи ко ће од њих добити лиценцу, тако да је још рано говорити каква би могла бити одлука Извршног одбора ФС РС – наставио је Зељковић.

Први човјек ФСРС је рекао да ће се на сједници Извршног одбора разговарати и о реорганизацији система такмичења под окриљем “куће фудбала” у Бањалуци.

– На Извршном одбору изаћи ће се са приједлогом да већ од наредне, сезоне 2022/23. Прва лига Републике Српске броји 18 чланова, али и да друга лиге РС буде јединствена. Наиме, од двије садашње групе других лига, запад и исток била би направљена једна лига са 18 чланова. Предност да остану у овом рангу такмичења добиће они клубови који су то остварили пласманом на табели, али и они који имају боље услове за такмичење. Ове двије лиге, прва и друга, остале би под ингеренцијама ФСРС, а трећелигаши (четири групе) би се вратили под окриље подручних фудбалских савеза. Вјерујем да ће овај приједлог проћи и да ће се показати као пун погодак. Такав је случај био је и са Првом лигом која је са 16 клубова добила на занимљивости, а вјерујем да ће се у наредним сезонама и квалитет, као и инфраструктура значајно поправити – додао је Зељковић.

Инфраструктура

Предсједник Фудбалског савеза Републике Српске и ФС БиХ Вицо Зељковић нагласио је да је и у наредној сезони циљ побољшање инфраструктуре.

– То се поготово односи на премијерлигаше из Републике Српске, али и прволигаше и друголигаше, јер се само на тај начин може побољшати и квалитет фудбала. Тежак је пут до циља, али вјерујем да ће из године у годину ситуација по питању инфраструктуре бити све боља и боља – рекао је Зељковић.