У нашем региону постоји око 70.000 стећака, а нешто више од 300 има натпис. На подручју општине Соколац пронађено је отприлике 2.000 стећака, а једини натпис је име писара и клесара код Црквине.

Један такав стећак са натписом, недавно је открио сокочанин Томислав Тамбурић, иначе магистар историје. Локација овог значајног проналаска назива се Грабенице и налази се на скретању према селу Придворица, нешто прије раскрснице пута за Крушевце.

Историчар Тамбурић истакао је за „Инфо центар“ да је у литератури познат овај локалитет и да је наведено да у њему има око 200 стећака, 90 сандука и 110 сљемењака.

– Изгледа да их има много више, а међу њима се налази једна мала црквица потковичастог облика. Натпис је уклесан у народној варијанти старословенског језика који још називамо и Босанчица – навео је Тамбурић, који је поменути стећак пронашао док је са породицом обилазио овај локалитет.

Према његовим ријечима, након проналаска овог значајног открића, покушао је на више страна да пронађе помоћ око превода.

Фото: Т.Тамбурић

– Доктор Горан Комар из Херцег Новог, који ради на обради изворних ћириличних докумената успио је да преведе натпис. На њему пише: „Овдје лежи Вучосав. Дружи му син Остоја. Саписа му Срђ Убовић код Прибача.(Мир – због сливања вода, ова ријеч је слабо читљива) Божији“. Натпис је сачињен на горњој страни плоче димензија око два са један метар, оријентације исток – запад. Вјероватно датира од краја 14. или почетка 15. вијека. Имена која се помињу у њему су свакидашња за тај период, као и сама форма натписа. Може се закључити да је писар Срђ Убовић сам уклесао натпис и према облику слова, био је веома вјешт писар, али не и клесар. Натпис у десном углу је доста оштећен – нагласио је Тамбурић.

Он је додао да су споменици некрополе стећака Грабенице врло брижљиво клесани са великим димензијама. Некропола је веома зарасла и стећци су обрасли маховином. Гробље у коме лежи плоча са натписом је познато у науци. Поменуто је од стране заслужног истраживача Шефика Бешлагића, а затим у склопу трећег тома Археолошког лексикона Босне и Херцеговине.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.