Општина Соколац дио је пројекта “Иновирање демократског учешћа на локалном нивоу у Босни и Херцеговини“ који спроводи Конгрес локалних и регионалних власти у склопу Акционог плана Савјета Европе за Босну и Херцеговину за период од 2022. до 2025. године.

Циљ је пружање подршке одабраној групи локалних власти да побољшају квалитет локалне демократије, подстакну отвореност власти и јавну етику.

Прва од три планиране радионице одржана је 24. маја у хотелу Монти на Игману. Представник општине Соколац била је начелница Одјељења за општу управу Љиљана Дамјановић.

Општине/градови који су одабрани на јавном позиву су: Теслић, Костајница, Орашје, Илијаш, Добој Југ, Добој, Брод, Вареш, Травник, Соколац, Градачац, Маглај, Берковићи, Модрича, Братунац, Центар Сарајево, Лопаре, Језеро, Вукосавље, Лукавац, Јајце, Бијељина, Мостар.

Позив је припремљен у сарадњи са Савезом општина и градова Федерације Босне и Херцеговине и Савезом општина и градова Републике Српске и има за циљ успостављање групе од максимално 25 општина и градова који ће чинити „Платформу за размјену искустава“.

Платформа за размјену искустава ће служити као заједница у којој ће се размјењивати искуства између општина и градова унутар Босне и Херцеговине, као и са локалним самоуправама из Европе.

На тај начин подржат ће се развој стратешких вјештина и сарадња у областима од заједничког интереса и од заједничких изазова. Активности и стечено знање ће бити усклађено са стратешким интересима савеза општина и градова у Босни и Херцеговини.

Пројекат се реализује до јуна 2024. године са идејом да допринесе постизању циљева одрживог развоја, које су успоставиле Уједињене нације у својој Агенди за одрживи развој 2030.