Начелник општине Соколац Милован Бјелица потписао је Споразум о посвећености у борби против говора мржње и других облика негативних порука на друштвеним мрежама, а све у сврху промовисања мирног, инклузивног и праведног друштва уз очување слободе изражавања.

Друштвени медији за мир: акција против дезинформација на интернету и говора мржње „Заједно у борби против говора мржње и наратива подјела на друштвеним мрежама“ је трогодишњи пројекат који финансира Европска унија, која са УНЕСКО-ом дијели стратешки циљ, а то је да осигура да слободни и независни медији имају виталну улогу у оснаживању информисаних друштава.

Споразум је потписан уз присуство подсекретара УН за глобалне комуникације Мелисе Флеминг, шефа политичког одјељења Делегације ЕУ у БиХ Елисабет Tомашинец и шефа Канцеларије Унеска Синише Шешума, у склопу Пројекта „Друштвени медији за мир“ под покровитељством Европске уније и имплементацијом УНЕСКО-а у БиХ.

Пројекат је усклађен с цјелокупном стратегијом УНЕСКО-а за борбу против дезинформација подстицањем информација као јавног добра и јачањем транспарентности интернетског екосистема. Пројекат „Друштвени медији за мир“ такође ће допринијети остваривању Циља одрживог развоја 16. на промоцији праведних, мирољубивих и инклузивних друштава и Плана дјеловања УН-а у области говора мржње, а који је покренуо генерални секретар УН-а Антонио Гутереш у борби против узнемирујућег таласа ксенофобије, расизма и нетолеранције на интернету.