У просторијама Високе школе за услужни бизнис, у суботу, 21.маја, одржаће се промоција књиге „Трагом једне фамилије: Копривице на Гласинцу и Романији“, аутора Велимира Вела Копровице и Станојке Копривица Ковачевић.

Ријеч је о етнографским записима о глаиначко-романијском крају, сатканим у монографском издању са краја 2021. године. Ова илустрована монографија на 300 страница зачета је из записа сјећања Велимира, стога је окосница књиге фамилија из које потиче – Копривице на Гласинцу и Романији. Садржај обухвата најфиније етнографске детаље о обичајима и животу становништва овог подручја у историјском смислу, од половине 19. вијека до данашњих дана. Поред тога, забиљежене су теме као што су предратни саобраћај на Гласинцу, гдје су се укрштали важни трговински путеви, потом агрокултура на поменутом простору прије Другог свјетског рата те зачеци школовања. Дјело је објавила издавачка кућа Лицеј из Београда.

На промоцији ће, осим ауторке Станојке Копривица Ковачевић, говорити мр Мирослав Нишкановић, етнолог, др Јелена Ковачевић Бараћ, професор књижевности и један од уредника, а у име издавача новинар Станоје Јовановић.

Промоција је заказана за 17.00 часова, а организатор овог културног догађаја је Народна библиотека Соколац.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.