Свечаном приредбом обиљежена слава и имендан (ВИДЕО)

Средњошколски центар „Василије Острошки“

0

Синоћ је у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије организована свечана приредба којом је соколачки Средњошколски центар „Василије Острошки“ обиљежио крсну славу, светитеља и чудотворца чије име са поносом носи.

Поред богатог културног и историјског садржаја, уручене су награде за 22 успјешна ученика у наставним и ваннаставним активностима.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Дејан Боровчанин подсјетио је да ова школа од 2013. године, уз благослов свештенства манастира Острог, носи име Василија Острошког.

– Велика је част и задовољство носити име светитеља који је на подручју Романије изузетно поштован, можда и због тога што бројне српске фамилије на овом подручју воде поријекло из Старе Херцеговине. У оквиру свечаног програма поводом крсне славе и имендана установе, уручене су награде за 19 ученика из Сокоца и три из школе у Хан Пијеску, која је дио нашег средњошколског центра. Награде су добили ученици који су се истакли у владању, у наставним и ваннаставним активностима, у такмичењу у знању из наставних предмета и постигнутим резултатима у спорту – појаснио је Боровчанин.

Према његовим ријечима, текућа школска година је била успјешна за Средњошколски центар „Василије Острошки“, те и да је велики број ученика освојио прва и друга мјеста на разним такмичењима.

– Према плану уписа у прве разреде за наредну школску годину, моћи ће се уписати укупно 120 ученика у пет одјељења. Ученици се могу опредијелити за Гимназију – рачунарско – информатички смјер, што је тренутно и најатрактивније, затим занимање економски техничар, као и Гимназија – општи смјер у Сокоцу и Хан Пијеску – додао је он.

Професор српског језика и књижевности у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Ана Марић, организовала је са својим ученицима и колегама свечану прославу посвећену дану и слави ове установе.

– И овог пута, наши средњошколци су показали велики таленат за глуму, рецитацију и музику. Веома сам поносна на њих и велика је част бити професор оваквим ђацима – нагласила је Марићева.

Један од водитеља била је млада Анастасија Симић којој је ова приредба била посебна, јер су је са много љубави спремали ученици и дали свој максимум кроз све садржаје које су припремили за своје професоре, родитеље и вршњаке.

Ученица Анђела Бајагић одиграла је глвну улогу у игроказу „Окупација српског језика“.

Радо сам прихватила позив да учествујем у овој активности и посебно ме је привукао монолог јунакиње Миленке „Ћирилица је душа српског језика – док је ње, биће и Срба“. Јунаци овог игроказа су три дјевојке и окупатор, који цијепа плакате написане на ћирилици. Моја јунакиња на тај потез остаје запрепашћена и храбро одлучује да се бори за опстанак српског језика, вјере и ћирилице – навела је она.

На приредби су се Милица Боровчанин и Ђорђе Ковачевић представили ауторским пјесмама, док су Маријана Грујић, Марија Бојат и Стефан Томанић извели неколико духовних пјесама. Бројна публика је имала прилику послушати бесједу Ђакона Срђана Новаковића о животу и дјелу Светог Василија Острошког, а затим погледати документарни филм о овoм чудотворцу.

Приредби је присуствовало свештенство и монаштво Црквене општине Соколац, представници друштвеног живота, као и ученици који похађају Средњошколски центар „Василије Острошки“ и њихови родитељи.