Фото: В.Реновица

Три стотине ученика основних школа са подручја Источне Илиџе, посјетили су данас Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и манастир Светог Георгија на Равној Романији у организацији општинске борачке организације „Илиџански борац“ и поменуте локалне заједнице.

Посјета Сокоцу организована је у сарадњи са основним школама са подручја Источне Илиџе „Јован Дучић“, „Алекса Шантић“ и „Петар Петровић Његош“, чиме је обухваћено око 300 ученика и наставника.

Директор Oсновне школе „Петар Петровић Његош“ Драган Јововић је подсјетио да њихова школа традиционално долази на „Мали Зејтинлик“.

Фото: В.Реновица

• Сваке године долазимо овдје са нашом дјецом, да би она схватила шта се дешавало 1992. године на нашим просторима. Порука са овог светог мјеста је да се никада ником не деси, оно што је било тих година. Надамо се да је вријеме пандемије прошло и да ћемо наставити са нашом традицијом – рекао је Јововић.

Ученица из Основне школе „Јован Дучић“ из Касиндола, Ана Лубарда која је први пут дошла на „Мали Зејтинлик“поручила је својим вршњацима да је ово мјесто прилика да се ученици основих школа упознају са нашом историјом и да се ода почаст погинулим борцима који су своје животе дали за мир и слободу коју ми данас имамо – поручила је она.

У оквиру манифестације „Дани одбране Илиџа“ начелник Маринко Божовић је истакао да су дјеца осмих и деветих разреда, дошли на мјесто које представља симбол голготе страдања Срба.

Фото: В.Реновица

• Основна порука коју данас шаљем је порука мира, праштања али и едукације наше омладине која свакако треба кроз наставни план и програм бити упозната са страдњима у Одбрамбено-отаџбинском рату, са животима који су дати за темеље Републике Српске. Морамо да чувамо нашу Републику јер је она скупо плаћена и да је штитимо као зјеницу око свога а наше је да допринесемо у њеном очувању- рекао је Божовић те додао да ће у наредном периоду организовати посјете и другим мјестима од Старог Брода, Кравице, Доње Градине и осталих стратишта РС.

На „Малом Зејтинлику“ су, након служења помена погинулим борцима и борцима умрлим након завршетка рата до данас, представници општине Источна Илиџа и Борачке организације положили вијенац, а сви ученици на Централни крст су положили црвене руже.

На унутрашњима зидовима Манастира на Равној Романији уписана су имена 4.000 српских бораца, углавном погинулих припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, бораца Романијског корпуса Југословенске војске у отаџбини, те солунских добровољаца и српских хајдука овог краја.