Фото: Ј.Ћајић

Малишани и васпитачи Установе за предшколско васпитање и образовање „Соколац“ посјетили су данас Народну библиотеку Соколац поводом Свјетског дана књиге и ауторских права.

Директор Народне библиотеке Божица Јанковић истакла је да фонд библиотеке броји преко 30 хиљада наслова, од чега је скоро 10 хиљада наслова дјечије литературе.

– Циљ ове посјете је да укажемо на значај и важност читања још од најраније доби. Малишанима смо приредили и симболичну радионицу, у складу са њиховим узрастом, тако да су имали прилику да боје и цртају, те смо им прочитали једну бајку. Ова активност је од великог значаја нарочито због тога што од најранијег периода дјецу требамо учити да је књига њихов најбољи пријатељ, да сва знања и информације треба да стичу првенствено из књига, које су извор креативности и стваралаштва, изражајнијег и бољег говора, те свестран и свеобухватан поглед у свијет, рекла је Јанковићева.

Фото: Ј.Ћајић

Вршилац дужности Установе за предшколско васпитање и образовање Споменка Маловић сматра како је усмјеравање на читање књига од најраније доби од изузетне важности, како би дјеца створили љубав према писаној ријечи коју ће развијати током даљег школовања, те објаснила да су тим поводом полазницима предшколских група ове установе организовали посјету библиотеци.

Фото: Ј.Ћајић

Соколачка библиотека има богат фонд књига прилагођених дјеци различитог узраста, и велики број наших младих суграђана често посјећује библиотеку. Свјестски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла, на датум смрти два велика свјетска писца, Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира.