Фото: Сретен Митровић

За локалитет Црквине на обронцима планине Деветак између села Рађевићи и Бабљак недалеко од Борика у општини Рогатица, легенда каже да су биле љетниконац српског краља Драгутина у 13. вијеку са црквом задужнином посвећеном Светом Јовану Крститељу. Црква је срушена за вријеме турске владавине овим крајевима али све до данашњих дана постоје остаци темеља и традиционално окупљање вјерника уз празник рођења Светог Јована Претаче (Ивањдан) 7. јула, и Усековање главе Светог Јована Крститеља 11. септембра.

Пратећи легенду и зов вјерника овог краја, на тромеђи општина Рогатица, Хан-Пијесак и Соколац, од 7.јула 2008. када је положен и освећен камен темељац до 26. септембра 2015, кад је епископ Захумско-херцеговачки Григорије уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске, осветио нови храм. Лоциран је на само десетак метара од наводних темеља некадашње цркве који су дјелимично заштићени од пропадања, по пројекту архиотекте из Рогатице покојног Зорана Чаркића, изграђена је нова црква по много чему другачија, па и мистичнија, од уобичајених за цркве у овим крајевима. У њеној основи је крст са двије осе симетрије исток – запад и сјевер – југ које се под углом од 90 степени пресијецају у самом наосу, односно простору за окупљање вјерника.

Црква је и даље задржала име Светог Јована Крститеља код које је настављено окупљање вјерника не само традиционално уз Ивањдан и Јовањдан, него су Црквине постале и својеврсно мјесто ходочашћа у које се долази и обичним данима и у којим се све чешће вјенчавају млади брачни парови и кршћавају дјеца, рече парох борички Драган Јовић, који уз „матичну“ цркву Светих апостола Петра и Павла, служи свету службу и у храму на Црквинама.

Био је то повод и да се, захваљујући подршци Општинске управе и начелника општине Милорада Јагодића, половином прошле године доведе струја и освијетли храм на Црквинама. Кроз веома тежак терен преплетен са жилама стогодишњих јела и оморика, ископан је подземни канал дужине 2,3 километра и на мобу-поклон положен електрични кабал по радницима овдашње Радне јединице електродистрибуције у Рогатици уз вријдност пројекта који би коштао нешто више од 31.000 макара.

Уз струју Црквине ове године треба да добију и асфалтни пут. У плану ШГ „Сјемећ“, кроз модернизацију, уз асфалтирање, постојећих шумских путева је и асфалтирање пута Кланчић – Црквине, са постојећег регионалног пута Међеђа – Пешурићи – Борике и даље према Хан-Пијеску, у дужини од 1,5 километара. То ће учинити да се брже и лакше дође и до светог храма на Црквинама кога све више посјећују и они који до сада нису овдје долазили, а има прича да су Црквине као свето мјесто равне Острогу у Црној Гори.