У селу Суваја код Босанског Петровца једанаестогодишњи Бошко Дрљача бави се пчеларством.

Међутим, зимски минуси били су кобни за пчеле које су му угинуле. Бошко има жељу да поново обнови своје кошнице како би његова породица имала мед. Има Бошко још једну жељу, али кад још мало порасте – да се школује и постане свештеник.

Са једанаест година Бошко је, читајући, научио много о пчелама. Каже да је у претходном периоду сам изврцао десет килограма меда. Иако су му угинуле све пчеле и даље учи и чита о пчеларству у нади да ће поново обновити свој пчелињак.

– Мед се врца тако што изаберете рамовеу којима има бар 70 одсто меда. Не смије се узимати олупразан рам, јер се мора оставити за пчеле, да имају за себе и за своје потребе. Мед се врца када је топло вријеме, 25 до 30 степени и када је течан – прича Бошко.

У селу Суваја, удаљен од школских другара, градских улица, у срцу природе, Бошко са својом породицом живи скроман, али миран живот. И док његови вршњаци теже ка савременим, технолошким занимацијама, Бошко има једну жељу.

– Волио бих да оснујем поново пчелиња друштва, да имам бар пет и мало да их развијем, мало да их причувам да се разроји па да отприлике за двије, три године достигнем, ако Бог да, до десет друштава. Не бих ја сад то нешто у великим количинама да продајем мед, већ за потребе своје породице – каже Бошко.

Осим љубави ка математици, историји, географији и вјеронауци, мали Грмечлија каже да је смисао пронашао у вјери и православним књигама.

– За мене је вјера, вјера у Христа Бога. То мене привлачи од малена, молим се Богу. Своју вјеру волим, туђу поштујем. Не гледам на то националистички, исламска или православна вјера све је то исто само на други начин. Ја волим своју вјеру, проучавам је, изучавам животе светаца, живот Бога нашег Исуса Христа и то ме привлачи и имам жељу да постанем свештеник и уписао бих богословски факултет – каже овај честити дјечак.

Село Суваја, Медено поље и обронци Грмеча мјеста су мира и инспирације за будућа дјела малог Грмечлије који показује велику вољу за чувањем традиције, живећи у православљу и градећи бољу будућност.