Путин оптужује Украјину да је „недоследна“ у преговорима, преноси ББЦ.

Руски председник Владимир Путин рекао је председнику Европског савета Шарлу Мишелу да ц́е водити директне разговоре са украјинским председником Володимиром Зеленским само ако разговори дају конкретне резултате.

Путин је рекао да Кијев није спреман да тражи обострано прихватљива решења и да је „Украјина недоследна у преговорима“, преноси ББЦ.

Владимир Путин је такође изјавио да Кијев не дозвољава предају украјинских бранилаца који и даље пружају отпор из челичане Азовстал у луци Маријупољ под руском опсадом, преноси Ројтерс.

„Свим украјинским војницима, националистичким борцима и страним плаћеницима је загарантован живот ако положе оружје, али кијевски режим не дозвољава ту могуц́ност“, рекао је Путин у саопштењу Кремља након телефонског разговора Путина и Председник Европског савета Шарла Мишела.

Раније ове недеље, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Русија предала кључна документа Украјини за наставак мировних преговора и да је лопта била на терену Украјине. Међутим, Зеленски је касније рекао да Украјина није добила никаква документа од Русије, преноси ББЦ.

Подсетимо, председник Русије обавио је данас дугачак телефонски разговор са шефом Европског савета Шарлом Мишелом. Њих двојица су разговарали о ситуацији у Украјини. Путин је Мишелу скренуо пажњу на „неодговорне изјаве“ представника ЕУ о потреби решавања ситуације у Украјини војним средствима, док је Мишел позвао на прекид ватре поводом предстојец́ег православног Ускрса и на успостављање безбедних рута за евакуацију цивила који желе да напусте опкољене градове као што је Маријупољ.