Потписивање Темељног уговора са Срспком православном црквом и организовање пописа становништва у овој години су били и остали услови СНП-а за учешће у 43. Влади Црне Горе, поручио је предсједник СНП-а Владимир Јоковић у емисији „Око магазин“ на РТС-у.

Он је истакао да ће бити поносан на то што ће Влада у којој ће бити и представници СНП-а поптисати Темељни уговор са Српском православном црквом.

-Опстаће српство и СПЦ. Хоће ли бити част СНП, неком од представника СНП-а или Влади у којој ће учествовати СНП да потпише Темељни уговор? То је један од наших услова и заиста ћу бити поносан на то што ћемо то одрадити– казао је Јоковић.

Он је подсјетио и да је спровођење пописа становништва такође један од главних услова СНП за улазак у мањинску Владу.

-Организовање пописа је исто један од услова. Ми смо рекли да је за нас апсолутно један од приоритета попис становништва у Црној Гори у овој години и ја вјерујем да ће се то десити. Ако будемо дио те Владе инсистираћемо на томе. Уколико до тога не дође, СНП ће имати одговор. Сви конституенти који разговарају око формирања будуће 43. Владе су пристали на то- рекао је Јоковић.

Предсједник СНП-а је казао да у партији још увијек није било разговора о кадровским рјешењима за одређена министарства у будућој Влади.

-Ми уопште нисмо разговарали о кадровским рјешењима. Прво да формирамо Владу. Ако дође до формирања Владе онда ћемо разговарати о могућим кадровским рјешењима. Између тога да ли ће СНП бити у Влади и ко ће гдје бити од наших кадрова у њој, нама то није приоритет. Нама је потпуни приоритет шта ће та Влада да уради у периоду од годину дана који јој је остављен за дјеловање и припрему ванредних избора- казао је Јоковић.

Одређене адресе су нам савјетовале да будемо дио наредне Владе

Када је дошло до рушења и смјењивања предсједника Скупштине, одређене адресе, нама пријатељске, су нам савјетовале да би било добро да СНП буде дио наредне Владе, изјавио је Јоковић.

-То су адресе из међународних кругова, региона и Црне Горе. Ми смо рекли, ајде да се договори 41 посланик парламентарне већине. И тада и сада смо говорили- договорите се ви остали, СНП даје својих пет мандата на располагање без икаквих условљавања. Није било договора- подјетио је Јоковић.

Јесмо грађанска партија, али нас у највећем броју гласају Срби

Он је упитао зашто СНП не би био дио будуће 43. Владе Црне Горе, констатовавши да је дефинитивно негдје било интенција свих да у тој Влади треба да буду представници српског народа у Црној Гори.

-Ми јесмо грађанска партија, али нас у највећем броју гласају они који се изјашњавају као Срби који говоре српским језиком и иду у Српску православну цркву. У три општине у којима Срби имају већину имамо предсједника Општине. У Плужинама, Андријевици и Беранама СНП побјеђује, остварује добре резултает и има три градоначелника- напоменуо је Јоковић.

СНП је на истом путу 24 године

СНП је на истом путу који је прије 24 године трасирао Момир Булатовић, оцијенио је Јоковић.

-Ми смо на истом путу на којем смо били када су партију водили Момир и Предраг Булатовић. Од првог дана сам био чан Главног одбора и био сам на посланичкој листи коју је предводио Момир Булатовић. Ми са тог пута не одустајемо. Немојте пребацати СНП-у да сарађује са ДПС-ом. Ја бих поставио питање- у каквој ситуацији се налази ДПС када је спреман да подржи, без учешћа у власти, највећег политичког непријатеља који се најјаче борио против ДПС-а- рекао је Јоковић.