Фото: Бојана Арбиња

Од 6. до 12. маја биће организовано тринаесто ходочашће манастиру Острог, у организацији Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Соколац. Према ријечима вође овогодишњег поклоничког путовања Младена Цвијетића, пријављено је 30 учесника, што је оптималан број због тежине пута.

– С обзиром на то да је пут веома тежак и да се коначи на тачно одређеним локацијама, није могуће организовати ходочашће за већу групу. Овај поход захтијева велику дисциплину и одговорност, јер све вријеме се корача магистралним путем, а дневно се у просјеку прелази по 40 километара. За разлику од претходних ходочашћа, прошле године донијели смо одлуку да на пут не могу ићи лица млађа од 18 година, док горња страросна граница не постоји. Имали смо једне године поклоника од 65 година, који је без проблема стигао до циља. У овогодишњој групи биће уједначен број мушкараца и жена, а осим учесника из Мокрог, Рогатице, Пала и других сусједних мјеста, постајемо препознатљиви на ширем простору тако да ће нам се придружити и једна дјевојка из Бијељине – казао је Цвијетић и додао да додатних пријава неће бити.

Недавно је у Парохијском дому Романијске Лазарице одржан састанак ходочасника са свештенством Црквене општине Соколац.

– Свештеници су упознали нове поклонике о суштинском и духовном смислу овог пута, а старији чланови и вође групе о свему ономе што их очекује. Физичке, као и припреме у виду обезбјеђивања неопходне опреме, увелико су почеле. На вријеме се мора почети са шетњама, а препоручујемо локалне путање према Ћаваринама, Кнежини или Рогатици. Што се тиче опреме, битно је имати адекватну и удобну обућу, руксак за ствари и храну, кабаницу и врећу за спавање. За све остало само је потребна чиста и јака воља, баш као што наш слоган гласи „За овакав пут потребно је труда, тамо гдје идемо дешавају се чуда“ – наводи Младен Цвијетић, којем је ово једанаесто ходочашће по реду.

Он је подсјетио да ниједно путовање није исто, што због временских услова и упознавања нових људи, али и оног што поклоник доживи током похода.

– Поклоничко путовање свецу и Чудотворцу прочишћава тијело и душу. Током исцрпљујућег пута испитујемо своје могућности, оживљавамо оне праве хришћанске вриједности о заједништву, јер се управо током свих шест дана показује колико је човјек потребан човјеку. Сам долазак под Острошке стијене не може се ријечима описати, јер то може знати само онај ко се усудио да пође са нама – поручио је Цвијетић.

Група ходочасника кренуће 6. маја испред Цркве Светог пророка Илије, а првог дана планиран је долазак у Дуб. Другог дана их очекује најдужа и најтежа дионица која води до Фоче, док су трећег дана на конаку у Саставцима на граници са Црном Гором. Четврти дан крећу пут манастира Пиве, а пети дан до Видрована код Никшића. Посљедњег дана, уочи празника Светог Василија Острошког, планиран је долазак. Сутрадан, организваним превозом, враћају се у Соколац на вечерњу службу у Цркви Светог пророка Илије, гдје се окупе бројни вјерници како би им ходочасници пренијели благослов Чудотворца.

Ову традицију, по којој је наш град представљен на најљепши начин, започели су прије 14 година тројица младића: Дејан Елез, Бранимир Боровчанин и Младен Цвијетић. Ходочашће је прекинуто само 2020. године због епидемије вируса корона и забране преласка граница.