Фото: Ј.Маринковић

У кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице данас је одржан састанак са представницима Развојне агенције Источно Сарајево (РАИС), којем су присуствовали и радници локалне управе из области везаних за локални развој и туризам. Разговарало се о потенцијалним пројектима из области туризма, који ће бити аплицирани на Јавни позив прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.

Према ријечима начелника општине Милована Бјелице изабран је локалитет „Талине“.

– Остварили смо контакте са неколико општина у Србији, гдје је по пројкету предвиђено неколико округа, и то: Колубарски, Златиборски, Мачвански и Сремски. Сарадња се мора успоставити искључиво са општином која до сада нема ниједног партнера из Босне и Херцеговине. Општина је претходно урадила Студију изводљивости за поменути спортско – рекреативни локалитет, који обухвата негдје око 200 хектара површине. Студијом је предвиђено уређење једног парка природе са изградњом вјештачког језера, теретане на отвореном, пјешачких стаза и осталог садржаја за љубитеље природе с тим што није дозвољена изградња никаквих објеката због саме заштите природног комплекса – истакао је Бјелица.

Директорица Развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да је конкурс изврсна прилика за прекограничну сарадњу.

Фото: Ј.Маринковић

– Ми, као градска организација, сарађујемо са свих шест општина на територији града Источно Сарајево и у претходном периоду смо пружали техничку подршку и помоћ при аплицирању на пројекте. Кроз овај позив, одлучили смо да подржимо општину Соколац. Наиме, када утврдимо партнерство, потрудићемо се да урадимо један квалитетан пројекат, који ће резултирати побољшаном туристичком понудом саме општине те, поред свих природних богатстава, унаприједити и одеђене дијелове општине – истакла је директорица Пандуревић.

Она је додала да се РАИС опредијелио за област у којој, према јавном позиву, вриједност пројекта може бити између 150.000 и 350.000 евра за обје стране учесника, док је суфинансирање је предвиђено кроз пројектни тим.

Туристичка организација Соколац искористиће ову прилику за унапређење туристичке понуде наше локалне заједнице.

– Настављамо са фокусом креирања садржаја у области природе за просторе који су најатрактивнији. Пандемија, која нас је захватила у протеклом периоду, окренула је све више људи природи, тако да је наш избор локалитет „Талине“, како би даљом надоградњом садржаја створили један спортско – рекреативни простор који би био интересантан како локалном становништву, тако и свим посјетиоцима општине Соколац – истакла је Далиборка Крстајић из ТО Соколац.

Парк шума „Талине“ наслања се на асфалтни пут који води према Хан Пијеску и удаљен је свега десетак минута пјешачења од центра Сокоца. Обрастао је црногоричном шумом, а у њему се налази уређена трим стаза дуга 1.640 метара.