Шангај је посљедњих недјеља постао једно од највећих жаришта ковида у земљи, а власти су се у почетку одлучиле за дјелимична затварања у различитим дијеловима града.

Међутим, како се чинило да мјере које су на снази нису обуздале ширење вируса, Шангај је крајем марта увео блокаду у двије фазе, која је од тада проширена на ефективни карантин већине становника у њиховим домовима, преноси Раша тудеј.

Под мјерама закључавања сада се нашло више од 25 милиона грађана Шангаја, а ограничења у западним окрузима града продужена су до даљњег.

Због ширења вируса корона, 26 милиона људи у граду пролази кроз тестирање у периоду од три дана.

Кинеска народноослободилачка војска послала је више од 2.000 војних медицинара у Шангај како би помогли осталим здравственим радницима да тестирају цјелокупно становништво града због избијања новог таласа заразе.

Војна појачања употпунила су тим од 10.000 медицинских стручњака из двије суседне провинције и Пекинга који су недавно стигли у метрополу, преносе кинески државни медији.

Акција је описана као највећа реакција јавног здравља у земљи од првог избијања епидемије у Вухану крајем 2019. године када је позвано више од 4.000 војних медицинара.

Позитивни на ковид смјештени су у карантинске центре у Шангају.

Градске власти су болнице, фискултурне сале, стамбене блокове, па чак и нови међународни изложбени центар у Шангају претвориле у привремене карантинске објекте.