Кампања „Лако је везати појас“ у Сокоцу – ПОДИЗАЊЕ НИВОА БЕЗБЈЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ (ВИДЕО)

0

На полигону поред Спортске дворане у Сокоцу данас је организована кампања „Лако је везати појас“ чији је основни циљ био да се утиче на повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској, затим на повећање употребе безбједносних појасева код возача и путника у моторним возилима, као и употреба дјечијих ауто сједалица.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић изразио је задовољство што је кампања започела управо у Сокоцу и констатовао да је веома битно утицати на свијест грађана да знају колико је важно везати појас приликом вожње.

– Само везивање појаса на предњим сједиштима смањује могућност смртног исхода у случају саобраћајне незгоде за неких педесет процената. По индикаторима које је урадила наша Агенција са Саобраћајним факултетом из Добоја, везивање појаса у РС је око 81,8 одсто, што и није лош резултат, међутим, на задњим сједиштима је везивање јако ниско и износи око 23,6 одсто. Употреба ауто сједалица је на нивоу око 79 процената, што је веома низак резултат ако се узме у обзир да су дјеца најугроженија уколико се не користе ауто сједалице предвиђене за њихов узраст. С тим у вези, данас ћемо и поклонити три сједалице. Такође, довезли смо и симулатор за превртање, у којем може да се стекне ближи осјећај у току евентуалне незгоде како појас штити, а ту је и коса раван која на трзај показује значај свезаног појаса. Циљ је подићи свијест колико млађих учесника који су будући возачи, али и њихових родитеља – навео је Петровић.

Главни инспектор Управе полиције испред Министарства унутрашњих послова Републике Српске Драган Милошевић поздравио је овај вид активности и најавио да ће Полиција РС у оквиру својих надлежности и овлашћења подржати и учествовати у њему.

– Према подацима којима располаже МУП РС, током прошле године евидентирано је 14.045 прекршаја који се односе на невезивање појаса и 2.936 прекршаја за неисправан превоз дјеце у возилу. Употреба заштитних средстава за пасивну безбједност неће спријечити настанак саобраћајне незгоде, али ће у значајној мјери спријечити настанак повреда, или уколико дође до повреда смањити њихов степен – нагласио је Милошевић и апеловао на становништво да се придржава правила безбједности понашања у саобраћају.

Представник Ауто-мото Савеза РС Јелица Лубура, рекла је да је бројним научно-истраживачким радовима доказана ефикасност употребе сигурносних појасева.

– Правилно везивање појаса утиче итекако на жестину ударца током саобраћајне незгоде, па се тако самњује број погинулих лица, као и лица са тешким тјелесним повредама. На нивоу Босне и Херцеговине је законска одредба, којом је јасно дефинисано да путници који се превозе у возилу као и сам возач морају да користе сигурносне појасеве – казала је Лубура.

Стручни сарадник и члан Савјета за безбједност општине Соколац Миланко Добриловић је захвалио што су се организатори одлучили из Бањалуке доћи у нашу локалну заједницу и представити ову превентивну кампању.

– Нажалост, имали смо неколико губитака младих живота у саобраћајним незгодама, тако да сматрам да ће ова превентивна кампања утицати на повећање свијести омладине. Данас је присутно око педесет ученика из Средњошколског центра „Василије Острошки“ којима се указује на значај употребе сигурносног појаса током вожње – истакао је Добриловић.

Лука Ђерић, ученик четвртог разреда Гимназије, имао је прилику да провјери на ком принципу поменути симулатори раде.

– Неопходно је да савјесно учествујемо у саобраћају, како би избјегли кобне посљедице уколико дође до саобраћајне незгоде, јер она се не може предвидјети, због тога морамо бити пажљиви – појаснио је он.

Организатори поменуте кампање били су Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједост саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, општина Соколац, Радио Телевизија Републике Српске као медијски партнер и компанија „Витинка“.

У плану је да се до 13. маја, до кад траје кампања „Лако је везати појас“ обиђе што више градова широм Републике Српске и да се едукативним представљањем симулатора и косе равни становништво ближе упозна са значајем поштовања прописаних правила безбједности.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.