Западне земље посљедњих деценија почеле су да користе проглашавање руских дипломата персонама нон грата као информативни и политички напад, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

– Колективни Запад је посљедњих деценија почео да користи проглашавање руских дипломата персонама нон грата, односно да им уводи санкције, изолујући их од могућности да раде у региону који су проучавали, не као средство дипломатског рада, већ информативног и политичког напада – рекла је она.

Према Захаровој, Запад „нужно треба да покаже неку врсту нагомилавања својих поступака, ужурбаност“. „Они то зову солидарност, али то нема никакве везе с тим“, додала је она.

Захарова је за „Радио Спутњик“ указала да се протјеривање руских дипломата увијек спроводи јавно, гласно и демонстративно.

– Западне земље су чак ишле толико далеко да су почеле да објављују имена дипломата и дају њихове личне податке. Све ово је било праћено условима ван нашег разумијевања, под којима су наше дипломате морале да напусте земљу – рекла је она, додајући да је све то урађено с циљем стварања осјећаја кривице на руској страни за нешто што нико није урадио.

– Није било ничега у смислу чињеничних аргумената, то је био чисто вербални напад – навела је она.