Данас је Свјетски дан шале и прави је тренутак да се насмијете и нашалите на свој и туђи рачун. Смијех чува здравље. Када се смијемо постајемо опуштенији, смиренији, здравији и љепши. Стога барем на један дан заборавите на све животне проблеме и дозволите себи “дан смијеха”. Многи ће рећи, али како да се смијем поред свих ових проблема и догађања око нас. Тачно, свашта се нешто догађа ових задњих година око нас, али то не значи да се требамо престати смијати. Напротив, само смијехом и забавом можемо побиједити тугу, тјескобу, анксиозност, депресију и све лоше окренути у смјеру бољег и квалитетнијег живота.

Пробуди дијете у себи

Одгајамо дјецу и учимо их како бити одговорни и озбиљни, заправо укалупљени, умјесто да ми учимо од њих. Ако имате малу дјецу, данас је прави дан да научите нешто од њих, ако их већ нисте укалупили. Погледајте их шта раде, како се крећу, весело поскакују, задиркују, смију и играју. А ко одраслима брани да буду весели. Ми сами себи. Колико пута сте чули реченицу “Уозбиљи се, не буду дијете”. А зашто не! Дјеца не читају новине о рату, коронавирусу, потресима, поплавама, убиствима, несрећама. Они се веселе животу, игри и забави. Зато пробудите дијете у себи.

Уче нас да морамо саосјећати са другима и то је у реду, али било би добро да нас “ти други” укључе у свој живот и када су срећни. Кад им се нешто лијепо и весело догоди, када се смију и забављају. Али толико смо научени упијати у себе лоше ствари да смо заборавили веселити се туђој срећи. Заправо, нема туђе среће јер када је неко срећан, он зрачи, а ти зраци допиру и до нас и то постаје и наша срећа.

Музеј смијеха

Јесте ли знали да у Wисбадену у Њемачкој постоји музеј смијеха. Ако до сада нисте, управо сте сазнали. У том музеју се налазе експонати који изазивају смијех и позитивне емоције. У Wисбадену су поносни на своју необичну туристичку атракцију. Ако дођете у тај музеј, добићете смијешне папуче у облику животиња, а за обилазак су задужени смијешни кловнови. Па ако вас пут нанесе, свратите у Музеј смијеха и насмијте се.

И за крај један виц:

“Како се зову дјеца рођена девет мјесеци након љетовања на мору? Плодови мора”

Искористите данашњи дан за забаву јер смијех чува здравље, насмиј се, данас је Свјетски дан шале!