ОБИЉЕЖЕН ДАН ВЕТЕРАНА СЛУЖБИ БЕЗБЈЕДНОСТИ РС – Живот 782 припадника МУП-а у темељима државе (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Прошло је 30 година од 30. марта 1992. године када је у Сокоцу формирана прва смотра српских полицајаца САО Романија, која је била у саставу некадашње Милиције Српске Републике Босне и Херцеговине. Тридесет година од када је министар тадашње Српске аутономне области /САО/ Романија Зоран Цвијетић предао рапорт првом министру унутрашњих послова Српске Републике БиХ Мићи Станишићу, а милиционери Српске Републике БиХ/полиције Републике Српске, дали су свечану изјаву након усвајања Устава и Закона о унутрашњим пословима.

Фото: В.Реновица

Начелник општине Соколац Милован Бјелица организовао је пријем за делегацију Ветерана служби безбједности Републике Српске поводом обиљежавања овог датума једног од најзначајнијих за српски народ.

Фото: Бојан Д.Тошић

Предсједник Подружнице Удружења ветерана служби безбједности РС( УВСБ РС) Радован Пејић рекао је новинарима да је тог дана у свечаном строју било 230 полицајаца САО Романија. Од тога 70 одсто их је било оспособљено за извршавање посебних задатака.

– Наш задатак је да чувамо традицију и обиљежавамо значајне догађаје који су се десили у вријеме праведене борбе припадника МУП-а и ВРС у Одбрамбено -отаџбинском рату, да их отргнемо од заборава и пренесемо на будућа покољења. Зато смо донијели одлуку да покренемо иницијативу да се овај датум уврсти у Календар обиљежавања значајних датума и догађаја из Одбрамбено – отаџбинског рата у РС. Тако да очекујемо да ће и Влада и Одбор напокон размотрити и прихватити ову Одлуку– рекао је Пејић.

Фото: В.Реновица

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске,Соња Караџић Јовичевић, испред своје породице положила је вијенац на Централно – спомен обиљежје те поручила да ће покренути питање да се овај датум уврсти у Републички календар обиљежавања датума од националног значаја.

Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник Бјелица је подсјетио да је мало средина у то вријеме могло да организује смотру 92. године као што је то учинио Соколац.

– Обиљежавамо један јубилеј, 30 година у родном мјесту Министарства унутрашњих послова РС. И од дана формирања па све до данас представља главни ослонац народу, сигурност и наставља да се развија и унапређује. У то вријеме када није била формирана ни војска или било које друге Оружане снаге БиХ, након страшних злочина и злоупотребе над српским кадровима у МУП-у БиХ, под покровитељством Европске заједнице, представници три националне заједнице су добили дозволу за оснивање, како би заштитили народ без обзира на националност- истакао је Бјелица те упутио честитеке припадницима Министарства унутрашњих послова поводом четвртог априла- Дана полиције.

Фото: Бојан Д.Тошић

Вијенце су на Централно-спомен обиљежје положили и чланови Удружења ветерана служби безбједности, руководство општине Соколац, припадници МУП-а те представници општина Пале и Источна Илиџа, након чега је делегација посјетила спомен собу у Сокоцу и одала почаст.