Маријупољ, лучки град на Азовском мору и друга по велични украјинска лука преко које је текао извоз сировина и металуршких производа је потпуно у руским рукама. Ову вест саопштио је и сам градоначелник Вадим Бојченко кој је саопштио да се град налази на ивици хуманитарне катастрофе.

Вадим Бојченко, градоначелник Маријупоља у теливизијском интервјуу за амерички ЦНН саопштио је да је негов град како се изразио у рукама окупатора” после вишедневне опсаде

Градоначелник украјинског лучког града Маријупоља рекао је у понедељак да је његов град „у рукама окупатора” након вишенедељне опсаде руских снага које су сравниле град, оставиле непознат број цивила мртвих и протерала стотине хиљада људи из својих домова. . – Није све у нашој моћи. Ми смо, нажалост, данас у рукама окупатора – рекао је Вадим Бојченко, провладин градоначелник Маријупоља, у телевизијском интервјуу уживо, преноси ЦНН.

Град Маријупољ од самог почетка руске војне инвазије нашао се на мети рата. Наиме према њему још првог дана кренула је руска војска са Крима, којима су се придружиле јединице Доњецке Народне Армије. Међутим према самом граду уследио је застој јер се главни окршај одвијао код Херсона где су се у првој и једниној тенковској бици сукобиле руска и украјинска војска. Тек кад је осигуран правац према Херосну уследило је наступање према граду. Руске једнице, као и снаге ДНР брзо су заузеле предграђе града, и сам шири и иужи центар окружиле, посебно металуршки комплекс Авостал где су се одвијале најжешће битке.

Основу одбране Маријупоља чини су батаљон, однсоно пук Азов, који је припадао Националној гарди Украјине, 36, бригада морнаричке пешадије, два батаљона Националне гарде Украјине 73. центар морнаричке пешадије и две полицијске специјалне једнице.

С друге стране пре 25 дана у борбе за Маријупољ осим једница ДНР и руске војске укључиле су се чеченске јединице, Ингуши, и једнице Јужне Осетије.

Градоначелник Мариупоља Вадим Бојченко упозорио је да је град на ивици хуманитарне катастрофе и да треба одмах и потпуно евакуисати.

„Речено је да је 26 аутобуса спремно за евакуацију, али им руске снаге нису обец́але сигуран пролаз, додао је он. Руске снаге се играју са нама“, оптужио је Бојченко.

Око 160.000 цивила заробљено је у граду без струје, рекао је градоначелник, преноси британски Би-Би-Си. Русија негира нападе на цивиле, тврдец́и да Украјина није крива за проблеме са сигурним прелазима.

Кијев је данас саопштио и да је најмање 143 деце погинуло, а 216 повређено од почетка руског напада на Украјину. Наводи се не могу проверити од стране непристрасних извора. Према подацима УНИЦЕФ-а, око 4,3 милиона деце морало је да напусти своје домове због рата, од чега је 1,8 милиона напустило матичну земљу.

Подаци Уједињених нација такође наводе да је 1.119 цивила убијено и 1.790 повређено у више од четири недеље рата. Организација такође упозорава да би стварни број могао бити и вец́и због недостатка информација из многих опкољених делова земље.