Америка није ни хтела да нас бомбардује 1999. него је то тражио неко други… Али пошто Европа није могла да сакупи војнике за интервенцију, онда су они рекли: Ок, ми ћемо, али под овим условима, открио је пре неколико година сада већ покојни Момир Булатовић, у то време председник Савезне владе СР Југославије, и један од тада најближих сарадника Слободана Милошевића.

Гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи, он је пре неколико година до детаља открио како су изгледали дани и последњи часови уочи самог почетка бомбрадовања, у предвечерје 24. марта, те 1999. године.

Булатовић је открио да је Европа хтела 1999. да изврши копнену интервенцију на СРЈ и да је кренула да скупља војску али није успела у томе јер нико није хтео да се одазове и онда су у помоћ позвали Американце који су им отворено рекли да хоће, али искључиво под својим условима – они ће само бомбардовати из ваздуха и ни у ком случају неће слати своје војнике у копнену интервенцију а и уколико дође до таквог развоја догађаја Европљани ће бити дужни да искључиво шаљу своје јединице у директне борбе на тлу.

– Дан уочи почетка бомбардовања 23. марта ја сам по уставу прогласио стање непосредне ратне опасности, а сутрадан и ратно стање… А како сам се осећао… То је био један обичан бели коверат из ког сам прочитао оно што је било по уставу… Иако смо очекивали бомбардовање још од октобра 1998. и све се то знало… опет је био шок! Прва бомба пала је те вечери у 20.06 часова на Црну Гору и онда сам по уставу прогласио ратно стање – препричао је Булатовић дешавања у тадашњем државном врху.

– У 20.06 пала је прва бомба и потом је одржан састанак… Био је то састанак једне мале шокиране земље која није ни знала где су тачно пале прве гранате, а иначе тај напад био је противправан и тога су били свесни и Американци… На једном од састанака са изаслаником Мартијем Ахтисаријем, Ахтисари је Слободану рекао да ће Србија бити потпуно уништена, а Слободан му је на то казао: Како ћете да објасните свету да ћете убити два милиона људи у Београду? Ахтисари му је на то одговорио питањем зна ли уопште колико је људи погинуло у Вијетнаму… – испричао је Булатовић.

– Дуго смо се добро држали и мислили да можемо… Али пред крај Американци су увели стратешки бомбардер Б-52 и онда је све постало права кланица, жртве су биле огромне… Павковић (генерал Небојша) и ја смо плакали док су падале бомбе… То је била сила – присетио се Булатовић и на питање водитеља како то да он никада није био у Хагу открио још нешто што јавност досад није знала.

– Слободан је одредио да Никола (Шаиновић) иде у Хаг а не ја и тада ми је рекао: Млад си човек… Нећеш ти него Никола… И ниси Србин него Црногорац. Због овога ћемо сви у затвор и то је свима јасно, али пусти Николу нек иде он… Па је Шаиновић после морао да објасни жени како ће и зашто баш он ићи у затвор – испричао је Булатовић и нагласио да „историју сваког тренутка треба посматрати отворених очију“.

Он је испричао и једну анегдоту с мировних преговора у Дејтону како су Милошевић и он седели за столом са Ричардом Холбруком и Кристофером Вореном…

Истина о парчету белог папира у Дејтону

– Седе тако за столом Холбрук и Ворен Кристофер, а Слободан и ја преко пута а онда се Кристофер насмеје, врати нам бели папир и каже: Ви не разумете, нема никаквих услова, радићете оно што вам тражимо увек и стално.“

Подсетимо, Момир Булатовић био је председник Црне Горе од 1990. до 1998, а председник савезне владе СРЈ од 1998. до 2000. године и један од учесника мировних преговора у Дејтону о којима и данас колају разне приче попут оних о поноћним састанцима у пиџамама и Милошевићевим цртањем мапа на салветама…

У студији „Тајна историја Дејтона: Америчка дипломатија и босански мировни процес 1995“ Дерека Шолеа и Бенета Фримана описује се и драма последњег дана преговора наводно је откривено да је једног јутра Милошевић одлучио да преломи и потпише споразум с Туђманом па је наводно на снегу и без капута, на паркингу поред војне базе, чекао Холбрука да му представи ту идеју.

Наводно се пре потписивања Дејтона дешавала и права унутарсрпска драма према којој је Милошевић показао мапе босанским Србима, а кад их је Крајишник видео пао је у несвест на шта је Милошевић наводно рекао: „Пао је у кому.“