Данас ће с почетком у 12 сати бити одржана ванредна сједница Дома народа Парламента Федерације БиХ, а између осталог, биће донесена одлука о забрани пушења у јавном затвореном простору, преноси „Клиx“.

За ову сједницу је међу бројним другим тачкама дневног реда планирано и коначно изјашњење делегата о контроли и ограниченој употреби дувана, дуванских и осталих производа за пушење.

Ако буде данас изгласан, закон би требао ступити на снагу у року од 18 мјесеци, колико је угоститељима и осталима остављено времена да прилагоде пословање.

Овим законом пушење би било забрањено у јавном затвореном простору, што се односи и на угоститељске објекте, јавни пријевоз и возила у којима се налазе малољетне особе. За физичке особе предвиђена казна износи 100 КМ, док се за правне особе предвиђа казна до 5.000 КМ.

Дуванска индустрија и дио угоститеља страхује да ће бити погођени негативним посљедицама, прије свега економским, ако закон буде усвојен.

С друге стране, има аргумената да нигдје у свијету овај закон није имао негативне посљедице по пословање угоститељских објеката. Примарни циљ овог закона је да заштити здравље становништва, посебно дјеце и младих, од штетних учинака духанских производа.