Украјина тврди да су њене трупе успеле да зауставе руско напредовање на лучки град Одесу, преноси ББЦ. Међутим, руске поморске снаге почеле су у понедељак да гранатирају предграђе луке, у оквиру напора да се Украјинци одсеку од Црног мора.

Украјински посланик Алексиј Гончаренко, који се тренутно налази у Кијеву, говорио је за Би-Би-Си о ситуацији у Одеси, граду који он представља. Владимир Путин Одесу види као један од светих градова Украјине, каже он, а нападнута је јер је највећи град на Црном мору.

„Последњи пут када су Одесу бомбардовали нацисти пре 80 година, а Путин је ‘Хитлер 21. века'“, рекао је Гончаренко за Би-Би-Си. Посланик не верује да је Путин тренутно спреман за мировне преговоре и каже да неће стати, нити имати праве преговоре, осим ако не схвати да не може ништа Украјини.

„Требало би да буде више међународних санкција Русији како Путин не би могао да приушти рат“, каже Гончаренко. Он додаје да Украјина треба да буде снабдевена авионима – не само ПВО системима, јер Русија тренутно има предност у ваздуху.

Пут ка Одеси

Ако руске снаге пређу главни мост преко реке Мертвовод који води у Вознесенск, који је како пише „ЦБС њуз“ уз херојско жртвовање разнет да се спречи пролазак руских тенкова, ништа неће моћи да спречи Русе од напада на још једну украјинску нуклеарну електрану, али и „праву награду“ за руског председника Владимира Путина – највећу луку земље Одесу.

Ако Руси заузму Одесу, добиће стратешко упорише на делу југоисточне Украјине и повезати се са Кримом, који су анектирали 2014.

Ипак, становници Вознесенска настављају да утврђују свој град, страхујући од даљих напада руске војске. А да су ти страхови оправдани а њихова судбина неизвесна, показују извештаји да су Руси бомбардовали стамбене зграде у Одеси на Црном мору, која је од Вознесенска удаљена свега око 140 километара.