Ова важна подешавања можете да промените увек, одмах након Вибер инсталације или кад вам то буде одговарало.

Вибер користи девет од 10 људи у Србији који користе мобилни телефон и то је вероватно најпопуларнија апликаија у нашој земљи, па и поред тога многи од њих не знају да променом основних подешавања Вибер могу да учине још бољим, али и безбеднијим за коришћење.

Смарају ли вас обавештења која вам стижу кад неко од ваших пријатеља инсталира Вибер на свој телефон или се поново врати на апликацију?

Можда вам не одговара тренутно изабран језик апликације или чак и не знате да можете да га промените, па вам је Вибер стално на енглеском или неком другом језику?

Пуно тога налази се у подешавањима вашег телефона и саме Вибер апликације, па смо зато сва следећа подешавања за вас показали на Huawei Mate 40 Pro (Андроид) телефону, како бисмо вам показали да их и ви промените. Ово су универзална подешавања и требало би да лепо раде и на сваком Самсунг, Xиаоми, Реалме и било којем другом телефону, али и на iOS тј. iPhone телефонима (мада би имена самих подешавања могла у том случају мало да се разликују).

Промените језик телефона

Можда на телефону из неког разлога морате да имате постављен енглески језик система, али у одређеним апликацијама, ипак бисте волели да је постављен српски или неки други? То је ОК, јер заиста можете да имате мени телефона на енглеском, а Вибер на српском, хрватском или неком другом језику.

Кликните у доњем десном углу екрана на три цртице (More), одаберите Settings, а одмах затим и General. Кликните на Language и пронађите други језик на којем желите да вам Вибер буде.

Толико је брзо и лако!

Искључите сувишна обавештења

Не знамо коме је пало на памет да аутоматски укључи опцију обавештавања кад је неко од ваших пријатеља из телефонског именика инсталирао (поново) Вибер, али то се дешава свима и, срећом, може бити избегнуто!

Искључите овај тип обавештења одласком у Подешавања, Обавештења и опције Контакт се придружио Виберу. У том одељку свакако можете да искључите и обавештења о рођенданима и подсетнике на рођендане – шта ће вам то?!

Искључите и статус за поруке и апликацију

На Вибер апликацији, као и на друштвеним мрежама, можете да прикажете свој статус да сте на мрежи (опција се може променити само једном у 24 сата, не и чешће). Можете одредити и да ли друга страна, која вам је послала поруку, може да види кад сте поруку прочитали. Ако вам то смета или не желите да делите ту информацију са свима, онда искључите квачицу и решите ствар.

Одаберите Подешавања, Приватност и поред Слање статуса Прегледано искључите квачицу. У том менију можете да искључите и приказивање ваше фотографије корисницима који нису ваши контакту (ви их немате у телефонском именику, али они вас имају), као и да искључите статус На мрежи.

Одредите ко може да вас дода у групе

Кад сте већ у овом менију горе спустите се до опције Контролишите ко може да вас дода у групе и изаберите опцију Моји контакти. На тај начин ће само људи које познајете моћи да вас укључе у Вибер групу.

Ако не желите да вам Вибер аутоматски предлаже пријатеље које можда познајете, и ту опцију можете искључити у овом одељку подешавања (Приватност па Дозволи препоруке пријатеља). Можете одабрати и опцију да ли желите да Вибер провери колико су контакти које додајете поуздани, што апликацији даје нови слој безбедности и омогућава мање злоупотреба.

Активирајте црни режим

Можда нисте знали, али Вибер је добио црну позадину. Не ону тамноплаву, него баш црну, као ноћ. Ова опција на ОЛЕД екранима и сличним заиста може да вам помогне да батерија траје дуже, зато – зашто не бисте активирали црну боју позадине и успут и одмарали очи?

Идите у Подешавања, па у Изглед и онда одаберите Црна опцију. У истом менију можете да промените и позадину ћаскања, па утоните позадину и изглед апликације за дуже трајање батерије или једноставно одаберите нешто што вам се свиђа из доступне базе позадина.

И још нешто за крај

Хуаwеи корисници Huawei П40 серије, али и Huawei нова 9, Хуаwеи П50 Про и Huawei  П50 Pocket телефона, као и свих других Huawei Mobile Services смартфона, имају у AppGallery продавници Вибер апликацију коју треба да преузму на свој уређај. Ова апликација омогућава синхронизацију са Huawei Cloud-om како бисте сачували конверзације, слике и видео материјале. Иницијално пребацивање апликације са било ког другог уређаја, укључујући групе и појединачне четове, обавите путем Phone Clone апликације.

Важно је да на крају кажемо и то да преко AppGallery продавнице имате могућност коришћења Вибер Бета апликације, путем истог линка, довољно је да сте већ члан бета тима, па ако сте тестер апликације – не брините ни за то.