Тачку на преговоре око изборне реформе, између осталог, ставила је прича око избора делегата Дома народа Федерације. Драган Човић за пропаст преговора оптужује СДА. Црвену линију су, тврди, прешли када су почели да постављају нове услове, мимо оних договорених.

Ово је, поручује Човић, рушилачка акција СДА којом се жели направити БиХ без Хрвата као конститутивног народа.

„Поставили су своје услове и када смо добар дио тих услова који су они поставили у Федерацији на неки начин препознали као и могуће рјешење за читав проблем, они су синоћ поставили нове услове на којима смо ми остали врло чврсти да се не може разговарати о уставној позицији законодавне власти, значи позиције Дома народа у ФБиХ и врло јасно казали да то нису теме за преговоре када су у питању Хрвати и на томе смо се разишли“, каже Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ.

Опозиционари у Српској су брже боље потрчали да кажу како ова ситуација одговара СНСД-у. Неуспјех преговора је показао гдје лежи проблем у БиХ и он се не зове ни Милорад Додик ни Република Српска, порука је српског члана Предсједништва БиХ. Опет се, каже потврдило и то да страном фактору овдје није мјесто.

„Опет су рекли да нешто Милорад Додик ужива у томе. Не уживам ја у томе. То је само показатељ БиХ неуспјешне, пропале земље који неће да одустану и чак ни страну актери којима је савршено јасно. До сад је играла нека улога тог притиска који је долазио индукован са стране, долазе неке изасланици, итд. Међутим, то очигледно више не игра. Вјероватно ће избори бити расписани и то неће бити спорно, мораће се на њима учествовати, али они неће ријешити ништа како они то мисле, даће нови легитимитет“, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Пропали преговори су опет показали да је проблем у Федерацији, јасан је Небојша Радмановић. Указује на то, да су ове преговоре требали да воде домаћи политичари, а не уз посредство странаца.

„Дакле, није ријешен проблем равноправности унутар Федерације ни када је у питању избор члана предсједништва, поготово из хрватског народа, није дошло до било каквих поправки у Дому народа Федерације, за шта смо били заинтересовани и ми из Републике Српске иако у овој фази нисмо учествовали“, каже Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.

Око Изборног закона у згради делегације ЕУ у Сарајеву, шест странака из Федерације преговарале су четири дана. И поновио се сценарио из Неума. Чим су се договору приближили, све је пало у воду. Разочарани су и страни медијатори. То су и признали, нагласивши да су политичари из Федерације овим неуспјехом показали да нису спремни за улазак у ЕУ.