ЕУФОР патролира Републиком Српском. Њихово присуство највише негодовања изазвало је на Сокоцу. Након што су хеликоптерима надлијетали општину и неколико пута возилима прошли кроз центар, камионе под пуном војном опремом паркирали су на дјечијем игралишту испред школе.

Њихово присуство нас подсјећа на деведесете године, каже начелник Милован Бјелица.

„Ово може само да изазове нервозу и дозу несигурности. Људи се плаше шта слиједи након овога, због чега се то баш ради на овим просторима. Ово је све подсјетило на оне најмучније и најтеже дане који су овај народ задесили и у БиХ и на простору бивше Југославије када су била ратна дешавања“, каже Бјелица.

Шта ће ЕУФОР у Сокоцу у коме нема никаквих немира, грађанима није јасно. Кажу, њихов долазак је непотребан.

„Нема оправдања никаквог да по улицама ходају и дјецу препадају, јер пред школом су били, дјеца се боје. Свака страна војска у некој другој земљи није потребна, ако ћемо људски. Довољно је да свака земља има онолико колико јој треба за обезбјеђење свог сопственог народа, а чим се други мијеша то није добро“, кажу грађани.

Оно што гледамо на нашим улицама Источног Сарајева је производ политичке хистерије и покушај застрашивања становнишва, каже градоначелник. Због тога је Љубиша Ћосић послао писмо ЕУФОР-у, у коме је, између осталог, позвао њихове војнике у БиХ да скину униформе и тада дођу међу народ Републике Српске, па да се увјере да је све мирно и безбједно.

„Ја сам имао обавезу прво као човјек, а онда и као градоначелник Источног Сарајева да упутим писмо челним људима ЕУФОР-а у којима ћу им рећи да српски народ у БиХ и РС, али и њено руководство, ни на који начин не размишљају о рату и ни на који начин нису ти који ће рат споменути или сукоб као опцију у рјешавању политичких односа у БиХ“, каже Ћосић.

Није ЕУФОР заобишао ни највећи град Републике Српске. Прије неколико дана возилима су прошли испред зграде јавног сервиса. За мене је то неприхватљиво, каже предсједавајући Савјета министара БиХ.

„Као резултат тога добили смо и додатне снаге ЕУФОР-а у БиХ, одлуком оних који имају право да донесу одлуку. Тада сам рекао, што и сада сматрам, да нема потребе за додатним снагама ЕУФОР-а у БиХ, али одлуке наравно поштујем“, каже Зоран Тегелтија.

Одлука о повећању припадника ЕУФОР-а у БиХ је донесена због предострожности, а не као неко упозорење, каже високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ. Све ово је посљедица тога што појединци призивају нестабилности и шаљу извјештаје који не одговарају стварном стању у земљи, поручују из Републике Српске.