Брзи воз „Соко“ стигао је из Београда у Нови Сад за 33 минута. У возу су били и председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. Од сутра и први путници возиће се најсавременијим возовима у региону.

Орбан: Србија и Мађарска никада нису биле ближе

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да данас повезујемо две земље, две престонице и на тај начин олакшавамо живот и Србима и Мађарима.

„И Мађари и Срби су народ са тешком историјском судбином, али данас пријатељство између два народа никада није било толико блиско“, рекао је Орбан.

Велики број грађана дочекао воз у Новом Саду

Велики број грађана дочекао је долазак воза у железничку станицу у Новом Саду.

Брзи воз „Соко“ са председником Вучићем и мађарским премијером Орбаном стигао је у Нови Сад за 33 минута.

„Србија Воз“ саопштио је да ће до 30. априла у брзим возовима „Соко“, као и у „Регио“ возовима, цена карте у једном смеру за 1. и 2. разред, на релацији од Београда до Новог Сада износити 300 динара.

Деца до шест година, за које се не захтева посебно место за седење, превозиће се бесплатно.

„Регио експрес“ возови на релацији Београд – Нови Сад тренутно неће саобраћати.

Брнабићева: Пресрећна сам, Србија је данас другачија земља

„Пресрећна сам и препоносна, овако нешто ми смо могли само да сањамо, а сада видимо колико је Србија данас другачија земља“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

„Мoгу само да замислим колико ће утицати на квалитет живота, када један студент из Београда буде могао да путује на факултет у Новом Саду. Ово је нова Србија“, изјавила је Брнабићева.

Орбан: Много је уложено труда

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да су председник Вучић и он уложили много труда како би изградили пријатељство између Срба и Мађара.

Вучић: Ово је за нас историја

„Ово ће додатно да зближи Србе и Мађаре, Будимпешта ће да нам буде на два, два и по сата. Невероватно је каква ће то веза да буде. Пресрећан сам, ово је за нас историја“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

„Кад прођемо Батајницу ићи ћемо 200 на сат. Тако ћемо за мање од три сата моћи да дођемо у Будимпешту“, рекао је Вучић.

Даблдекер композиција са четири вагона кренула је у 11 часова и у промотивној вожњи брзом пругом од Београда до Новог Сада превешће укупно 270 путника, међу којима ће бити и председник Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Част да управља возом „Соко“, који је у бојама заставе Србије, на првој вожњи брзом пругом припала је машиновођи Зорану Ђурђевићу.

Железничка станица у Новом Саду, у коју ће први брзи воз „Соко“ ући око 12 сати, у потпуности је реконструисана први пут након 1964. године, када је и изграђена.

Радови на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Београд-Будимпешта почели су 2017. године – 138 година од пуштања прве пруге у Србији и готово пола века од пуштања пруге Београд-Бар.

На релацији Београд-Нови Сад-Београд планирано је укупно 36 полазака дневно.

Вожња ће, у зависности од броја станица и типа воза, трајати од 36 до 57 минута.

По пет полазака имаће „Интер сити“ воз који ће стајати само на станици Нови Београд. Путовање траје 36 минута.

По четири поласка имаће „Експрес-регио“ воз, на коме исто саобраћа „Соко“, стајаће на седам станица, а вожња ће трајати у просеку 48 минута.

Штадлерове електромоторне гарнитуре, које су на српским пругама од пре неколико година, имаће по девет полазака на „Регио“ линији, стајаће на 11 станица, а путоваће се просечно 57 минута.

У промотивном периоду цена карте биће 300 динара за поласке од Београда до Новог Сада, док деца до седам година не плаћају карту.

Од недеље, путници ће моћи од Београда до Новог Сада да осете предности брзих пруга, а судећи према најавама, овако ће се од 2025. године путовати и до Будимпеште и других европских градова.

Председник Александар Вучић угостио је на доручку мађарског премијера Виктора Орбана пре заједничке вожње брзим возом.