Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да нема потребе за додатним снагама ЕУФОР-а у БиХ и истакао да се украјинска криза неће прелити на БиХ.

„Оно што је за мене лично неприхватљиво је да снаге ЕУФОР-а патролирају испред јавног сервиса, испред телевизије. Војска испред телевизије, у принципу, знате шта увијек значи. Не видимо мјесто, ни улогу ЕУФОР-а на спортским и дјечијим игралиштима, али поштујемо мандат који има као гарант мира у БиХ“, изјавио је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Тегелтија је навео да не постоји ни политички, ни војни, нити било какав интерес да се криза из Украјине прелије на било који начин у БиХ.

„Не постоји нико у БиХ да жели да се то прелије и сигуран сам да се то неће десити. Иако, морамо признати, да у БиХ призивају неке догађаје и слично да се прави ситуација нестабилном, да се шаљу различити извјештаји о БиХ који не одговарају стварном стању односа у БиХ. Као резултат тога, добили смо додатне снаге ЕУФОР-а у БиХ, одлуком оних који имају право да је донесу“, каже Тегелтија.

Тегелтија је додао да БиХ има свој споразум и своје односе са НАТО-ом, који су дефинисани и усаглашени унутар земље.

„БиХ ће се према томе, о сарадњи са НАТО-ом односити управо онако како је то дефинасано споразумом. То је наше право да ми наше односе регулишемо и са НАТО-ом или неким другим савезом на слободан и легитиман начин у овим институцијама, у овој згради у којој ми сједимо“, рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка са аустријским савезним канцеларом Карлом Нехамером.