Столови, лампе и слични украсни предмети од епокси смоле уз додатак старог, најчешће оштећеног дрвета, постају права мала умјетничка дјела у радионици Миљана Пајића из Сокоца који се овим јединственим начином израде почео бавити међу првима у БиХ.

На идеју је, каже, дошао случајно, али се одмах сусрео са малим проблемима.

– На интернету сам случајно нашао неке производе од смоле прије неколико година и одмах су ми се свидјели. Једини проблем је био што нисам могао лако набавити смолу код нас, па сам је на почетку донио из Кине, гдје сам радио као кошаркашки тренер. И када сам се вратио у Соколац, једно вријеме сам добијао ту смолу баш из Кине – истиче Пајић и додаје да је сада набавља и у БиХ, али је проблем то што је веома скупа, а цијена литра се креће од 30 до 60 марака. Како објашњава, епокси смола се састоји од три компоненте, такозване компоненте А и Б те учвршћивача.

– У смолу можемо убацивати и разне пигменте као и предмете. Послије мијешања имамо око сат времена за рад, након чега се она суши од 24 до 48 сати. Најбоље је додати дрво, а оно чак не мора бити квалитетно. Највише се траже необични комади, који су почели да труну или имају неке шупљине у себи – говори Пајић.

Једна од најважнијих ствари приликом израде предмета од епокси смоле је израда калупа, који се најчешће прави од дрвета.

– Та смола је у течном стању, па се то ради да она не би исцурила, јер ако се то деси, онда нећете добити жељени облик и вјероватно ћете морати све испочетка – додаје Миљан.

Послије сушења слиједи обрада или брушење смоле које је веома захтјевно јер се ради гранулацијама од 60 до 3.000, а онда се то на крају може полирати, лакирати или премазати уљем.

Потребно вријеме за израду једног стола од епокси смоле је од седам до 10 дана, наглашава Пајић и додаје да инспирацију за рад добија свакодневно.

– До сада сам радио столове, лампе, привјеске, газишта као и даске за послуживање. У будућности планирам да правим и ТВ комоде – каже овај млади ентузијаста.

Он наглашава и да се све више људи интересује за његове производе, али и да цијена одбије многе.

– Столови су од пет стотина па до три хиљаде КМ. Разлог за то је тај што сте ви, ако погријешите у изради, на губитку неколико стотина КМ. Цијене код нас су и ниске у поређењу са цијенама у иностранству, гдје су овакви производи дупло скупљи, па чак и више од тога – истиче Пајић.

Он је био један од првих који су се у БиХ одлучили за израду предмета од епокси смоле, а данас је број људи који се овим послом баве око 30.

– Када сам направио први сто, таквог производа није било у БиХ. Данас, уколико на интернет страницама тражите сто од епокси смоле, можете видјети више од стотину таквих столова, али ниједан од њих није исти – наглашава Пајић.

Овај умјетник и даље се упоредо бави кошарком и прављењем предмета од епокси смоле. Каже да је кошаркашка каријера на заласку, стога се све више опредјељује за прављење ове врсте предмета, али сурова клима на Романији му некада и отежава рад.

– Посљедња три мјесеца нисам радио пошто немам одговарајуће услове за ове “прљаве” послове које морам радити напољу, а на Сокоцу је то немогуће од децембра до марта – истиче Пајић и додаје да планира конкурисати за одређене пројекте уколико буде било слуха за оно чиме се он бави.

ЦИЉ

Жеља овог својеврсног умјетника је да његов посао постане још озбиљнији као и да своје производе почне пласирати на инострано тржиште. Каже да му се преко његове “Инстаграм” странице EpoxyPaya @epoxypaya свакодневно јављају људи из цијелог свијета којима помаже савјетима и искуством. Он поручује и да се сви који желе да сазнају нешто више о овој врсти израде предмета могу јавити на овај профил и сазнати оно што их интересује.