Истраживање објављено у часопису “Scientific Reports”, прикупило је податке о грађанима који живе у урбаним срединама широм свијета.

Једна од брига је она о јавном здрављу појединца, као и усамљеност, која је много чешћа у великим градовима, гдје су људи отуђени.

Аутори студије сматрају да усамљеност може да повећа ризик од смрти за 45 одсто, што је много већи ризик од смртности због гојазности, алкохола, загађења ваздуха. Усамљеност и пренасељеност на планети су веома чести, а научници истичу да уколико се људима омогући да виде небо и дрвеће, да чују птице, постоји шанса да се осјећај усамљености смањи.

Свијет издаваја велике суме новца у борби за ментално здравље, а љекари и истраживачи истичу да контакт са природом побољшава слику менталног здравља.

“Рађене студије довеле су у питање традиционални поглед на градове, као мјеста која су увијек лоша за ментално здравље и усамљеност”, истакла је професорка Андреа Мечели, са Кингс колеџа у Лондону, стручњак за рану интервенцију у менталном здрављу.

Дио истраживачког тима био је и Мајкл Смајт, умјетник који ради на урбаним пејзажима. Истакао је да здравље животне средине и јавно здравље имају скоро исти значај.

Тражени су одговори на питања “да ли се осјећате добродошло међу људима око себе” и “да ли видите дрвеће из свог окружења”.

Професор Кристофер Гидлоу, са Универзитета Стафордшир, који се бави здравственим истраживањима, истиче да је одавно познато да приступ природном окружењу може да подстакне друштвене интеракције и повезаност.

“Студија даје додатну тежину постојећим доказима о нашем афинитету према природном окружењу и потенцијалним користима за друштвено благостање”, истакао је професор.

Пејзажни архитекта Џоана Гипс истакла је да се градови шире великом брзином, са све већим бројем становника, па је неопходно створити урбана станишта, јер смо сви повезани са природом.