Ратне злочине које је починила украјинска војска у Донбасу медији у Европи игноришу, написала је 3. јула на Фејсбуку Маринела Мондаини, књижевница и филолог Московског државног универзитета Ломоносов.

„Вољела бих да су сви ови новопечени пацифисти, дошли са мном у Донбас посљедњих година, да виде шта се све десило у ових 8 дугих лудих година разарања. Уништена гробља и цркве, масовне гробнице. Показала бих им убијену дјецу на фотографијама које висе у „Музеју анђела“ у малом граду у Доњецкој републици. Истовремено бих им преводила приче обичних људи на улици. Видјели бисте сузе у очима старих које никада нецћу заборавити. Видјели би снагу и достојанство народа Донбаса, који је упркос рату који је пронацистичка украјинска влада (коју су на власт поставиле Сједињене Америчке Државе, уз подршку ЕУ) покренула против њих само због чињенице да су за пријатељство са Русијом и да желе да живе по својим принципима„, рекла је Мондаини.

„Видјели би тегобе народа у условима економске блокаде, гасоводи и водоводи разнесени украјинским бомбардовањем, полупорушене куЋе са прозорима прекривеним целофаном и разбијеним крововима. Сви су сада у Италији постали пацифисти, изненада откривши да је рат „зло и уништење“

Она је додала да нико од медија не говори о овим стварима у Италији, те да нема ништа од те наводне велика слободе и демократије, јер се право на информације не поштује.

У интервјуу за једну италијанску телевизију она је казала да је огромна већина Руса уз Путина.

„Од 1991. Русија је понижена, а тачка прелома је достигла тренутак када је „видјела себе леђима уза зид: нуклеарна Украјина је била егзистенцијална пријетња Русији: данас постоје многи документи и изјаве војних лидера који показују како је Путин интервенисао тачно на вријеме. Запад је руком Украјине био спреман да нападне“, казала је Маринела Мондаини.

Она је закључила том приликом да Руси нису имали куд јер су нацисти и криминалци годинама убијали цивиле у Донбасу.