Сергеј Лавров није случајно јуче издвојио вријеме за Милорада Додика, а притисак на Републику Српску биће својеврсни лакмус тест способности Русије да очува статус велике силе у Европи, изјавио је за Ало.ба историчар и публициста проф. др Срђа Трифковић.

Професор Трифковић коментарисао је јучерашњу вијест да је министар вањских послова Руске Федерације Сергеј Лавров разговарао телефонски са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и то управо у вријеме када се Русија суочава са већим проблемима него што је ситуација у БиХ.

– Лавров је свестан, као и Додик и западни креатори стратегије, да ће управо притисак на Републику Српску бити својеврсни лакмус тест способности Русије да очува статус велике силе у Европи. Јер, ако Западу пође за руком да дефакто ликвидира Републику Српску као иоле самосталан фактор у босанско-херцеговачкој једначини и да је претвори у празану љуштуру кроз ревизију Дејтона, нема сумње да би то био и видљиви знак руске немоћи – сматра професор Трифковић.

Са друге стране, додаје он, ако Русија нађе формулу да потпомогне и подржи Српску у њеном настојању да од Дејтона остане сачувано барем оно што се још може спасити, или вратити под њене надлежности, у том случају ће Русија показати да још није абдицирала своје интересе на Балкану.

– У предстојећим мјесецима, поготово у контексту потпуног колапса односа између Запада и Русије, Босна и Херцеговина и питање статуса Републике Српске и њених ингеренција биће и те како тест односа снага између Русије и политичког Запада – сматра Трифковић.

Комшић: Лош потез

Предсједаваји Предсједништва БиХ Жељко Комшића Додиков разговор са Лавровом оцијенио је као лош потез.

– У данашњем свијету дезинформација, ко зна о чему су они разговарали. Чињеница да је до разговора дошло на Додиков захтјев, а не руске стране, по мени је још један погрешан Додиков потез – сматра Комшић.

Из Амбасаде Русије у БиХ саопштено је јуче да је приликом разговора званичника потврђена заједничка опредијељеност за стриктно поштовање Дејтонског споразума о Босни и Херцеговини.