Последњих дана дошло је до ескалације напетости између Русије и Украјине.

У јучерашњим сепаратистичким гранатирањима зоне конфликта у Донбасу погинула су два украјинска војника. САД, Британија и НАТО упозоравају да је питање тренутка када ће Русија напасти инвазију. Москва и даље то демантује а руски председник Владимир Путин јуче је надгледао велику војну вежбу „Гром“ током које је био симулиран нуклеарни напад. У Минхену, светски званичници су се окупили на безбедносној конференцији.

Руски председник Владимир Путин окривио је „украјинске провокације“ за ескалацију тренутне ситуације у Донбасу у данашњем разговору са француским председником Емануелом Макроном.

Руски председник је истакао да су разлог ескалације провокације украјинских безбедносних снага, наводи Кремљ и додаје да двојица челника „сматрају да је важно да се интензивирају напори за проналажење решења кроз дипломатска средства“.

Кремљ је такође навео да је Путин рекао Макрону да земље НАТО-а настављају „да пумпају Украјину модерним оружјем“, што „гура Кијев да ситуацију реши војним сукобом“.

-Цивили у Донбасу пате и морају да се евакуишу у Русију како бисмо их заштитили од растућег насиља, наводи Кремљ.

Канцеларија француског председника објавила је своју верзију разговора са Путином:

„Француски председник Емануел Макрон и његов руски колега Владимир Путин сложили су се у данашњем разговору о потреби проналажења дипломатског решења за украјинску кризу. Министри спољних послова две земаље састаће се у наредним данима и радиће на могућем самиту на највишем нивоу са Русијом, Украјином и савезницима како би се успоставио нови безбедносни поредак у Европи, саопштила је Јелисејска палата.“