Фото: Град Источно Сарајево

Одборници Скупштине града Источно Сарајево јуче су, на 7.редовној сједници, разматрали Информацију о извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2020 годину. Том приликом утврђени су одређени пропусти те је донесена Одлука о усвајању плана за отклањање неправилности и недостатака по извјештају.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман образложио је у којим областима је евидентирано кршење одређених законских рјешења.

– Установљена је грешка у вези са исплатом по 200 КМ за преко 50 волонтера у Скупштини града. Када је ријеч о објекту за фарму крава у Кијеву те једном огледном објекту у Палама, ревизор је наложио да Скупштина донесе потребне одлуке о дефинисању власника, како би се укњижило или искњижило из пословних књига, и исти били приведени крајњој намјени. Замјерка је била у ревизорском извјештају у вези са консолидованим извјештајем Града, у који књиговодствено није била уврштена Матична библиотека, јер је њено финансирање било једним дијелом из града, а једним дијелом из Републике Српске. Најкрупнији пропуст установљен је при провођењу одређених радњи на изградњи дјечијег игралишта у Палама. У извјештају главног ревизора стоји да је извођач завршио радове 15. новембра, Надзорни орган о томе прави записник 20. новембра, а тек 4. децембра се потписује уговор и такви пропусти не би смјели да се дешавају нигдје. Ревизори и друге службе предузимаће даље активности – појаснио је Короман.

На сједници је усвојена и Информација о превентивном дјеловању против злоупотребе дрога и опојних средстава на подручју града Источно Сарајево за 2021. годину.

– То је јако раширена пошаст у нашем друштву и свједоци смо колике размјере она захвата. На нивоу БиХ донесена је Стратегија за период 2020-2023., гдје свако има неку своју улогу да би смањила употреба наркотичких средстава. У овој проблематици имамо два сегмента, а то су потражња и понуда. Град и локалне заједнице могу да утичу на потражњу, то јесте да проводимо едукацију у свим васпитно – образовним установама, у сарадњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом како би на вријеме едуковали омладину, детектовали оне који су кренули тим путем и започели са процесом њихових лијечења и ресоцијализације. У наредном периоду, Градска управа биће дужна да организује састанак и сазове све институције које спроводе било какве активности на нивоу Града, како би координисали све. Уколико буде потребе Град ће обезбиједити и одређена финансијска средства да би ефекат био још бољи – истакао је Короман.

Опозиција је подржала све тачке дневног реда. Мишљење о истим изнио је Предраг Шаровић, одборник СДС-а у Скупштини града.

– Сматрамо да је на сједници требало да буде присутан неко ко је радио ревизорски извјештај, односно одговорно лице. Колеге су у праву за неке ствари које спомињу, али неко треба да за то одговара, било да је то бивши или садашњи градоначелник. Упутио сам одборничко питање у вези са финансирањем студије Економског факултета коју раде за Болницу „Србија“ те на сљедећој сједници очекујем одговоре колико је плаћена студија и из ког буџетског конта су та средства скинута – додао је он.

Шаровић се дотакао и питања ДИГИС-а.

– То је тема која се наметнула прије неколико мјесеци и разматрана је по хитном поступку. Нама је представљена тако да, уколико не буде изгласана, паре ће да пропадну. Уплаћено је 2.000.000 марака, али фабрика стоји. Радницима три и по године нису уплаћени доприноси. Оно на чему ћемо ми инсистирати јесте одржавање посебне сједнице са представницима Владе, Града и радницима – казао је он.

Градски парламент усвојио је Одлуку о просторном уређењу и грађењу на подручју Града, Одлуку о куповини и адаптацији објекта за потребе ватрогасног дома у Трнову те Одлуку о предметима опште употребе на подручју Источног Сарајева.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.