Посланици Европског парламента позвали су на увођење санкција српском члану председништва БиХ Милораду Додику и руководству Републике Српске због оптужби за корупцију и подривање уставног поретка и суверенитета Босне и Херцеговине. О ситуацији у БиХ и могућем увођењу санкција у понедељак ће у Бриселу расправљати европски шефови дипломатија.

Европски парламент усвојио је амандман тројице посланика на годишњи извештај о европској спољној политици који позива на увођење санкција Милораду Додику и руководству Републике Српске због, како се се каже, сецесионистичких, неуставних потеза стварања паралелних институција у области здравства, пореске политике, правосуђа и безбедности.

Тројица посланика из групе социјалиста из Шпаније, Холандије и Хрватске позвали су земље чланице да Додику и сарадницима уведу санкције због, како су навели, коруптивних активности и подривања територијалног интегритета БиХ.

О санкцијама не одлучује ЕП, већ земље чланице, а о ситуацији у овој земљи у понедељак ће расправљати министри спољних послова Европске уније.

Kако РТС сазнаје, на столу ће бити и папир европске спољнополитичке службе који предлаже увођење индивидуалних санкција против појединаца у случају једностраног преноса надлежности на Републику Српску.

Документом се, међутим, предвиђа и могућност ускраћивања финансијске помоћи БиХ, ако у кратком року не дође до поправљања политичке ситуације.

Додик: Ставови ЕП показују да баратају погрешним информацијама

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик каже да ставови Европског парламента о БиХ показују да европски парламентарци не знају шта се дешава у БиХ, да баратају погрешним информацијама и да се вероватно информишу из медија који већ месец дана, сваки дан екслузивно најављују рат у Украјини.

Оцењује да му је суђено, а да га нико ништа није питао или дошао у Републику Српску, да види о чему се ради.