Москва је предала америчком амбасадору у Русији Џону Саливену писану реакцију на амерички одговор на безбједносне гаранције, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Осам главних теза из одговора Москве Вашингтону:

1. САД нису дале конструктиван одговор на све кључне приједлоге Русије, укључујући одустајање од ширења НАТО-а, отварања база на територији бивших совјетских република.

2. Москва инсистира на томе да америчке трупе буду повучене из централне, источне Европе и Балтика.

– Сигирни смо да у тим зонама има сасвим довољно националног војног потенцијала. Спремни смо да разговарамо о тој теми на основу чланова 4. и 5. руског нацрта споразума – наводи се у тексту.

3. „Црвене линије“, као и право Русије на њихову одбрану, и даље се игноришу. САД и НАТО увећавају војну активност код руских граница.

4. Москва предлаже да се у оквиру безбједносних гаранција практично реализује идеја увођења мораторијума на ракете средњег и кратког домета у Европи. Како се наводи, Москва разматра овај проблем као један од приоритетних у руско-америчком дијалогу.

5. Москва инсистира на томе да Кијев мора да реализује Минске споразуме, да се прекину испоруке оружја Украјини, да се повуче већ испоручено оружје, да сви западни инструктори морају да оду и да НАТО одустане од војних вјежби са Украјином.

6. Русија очекује од САД и НАТО-а конкретне приједлоге о саджају и формама правног одустајања Алијансе од ширења на исток.

7. САД и њихови савезници треба да одустану од политике „обуздавања“ Русије и да предузму конкретне, практичне кораке за деескалацију војно-политичке ситуације.

8. Приједлози Русије о гаранцијама безбједности треба да буду размотрени у цијелини, без издвајања појединачних тачака.