Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Доктор ветеринарске медицине Мирко Станишић рекао је да је неопходна подршка произвођачима млијека у планинским предјелима јер раде у далеко тежим условима, како би се сачувао сточни фонд.

На оснивачкој скупштини Удружења произвођача млијека на Сокоцу, Станишић је оцијенио да мљекари са планинских предјела, познатих по значајно оштријим климатским условима, не би требали бити сврстани у исту категорију са онима из равничарских, развијених крајева и плоднијих микролокалитета.

„Мислим да је дошло крајње вријеме да се нешто уради по том питању кроз сарадњу новоформираног соколачког удружења произвођача млијека, мљекара и свих нивоа власти“, навео је Станишић.

Он је нагласио да произвођачи вишка млијека посљедњих неколико година имају проблеме, који је изазвала инфлација и велики скок цијена нафте и кукуруза, као основне сировине за грла, чиме су значајно повећани трошкови производње млијека.

Према његовим ријечима, на подручју општине Соколац сада је активно 197 фармских јединица, које су у прошлој години испоручиле мљекарама 3.264.000 литара млијека и локалној заједници донијеле чисту привредну и пољопривредну добит већу од 3.000.000 КМ.

Станишић је навео и податак да је на подручју Сокоца, око 1.000 лица зависи, егзистенцијално је повезано или наслоњено на производњу млијека, што би локална управа, али и виши нивои власти требали имати у виду, код доношења одлука о подршци пољопривредницима.

Он је нагласио да подржава соколачке мљекаре, који су ових дана затражили од локалне управе да их подржи подстицајима по литру испорученог млијека и који желе да кроз сарадњу са мљекарама затраже подршку кроз цијену млијека или неки други вид подршке.

Станишић један од начина рјешавање овог проблема, види и у измјенама одређених ставку у Правилнику о подстицајима који доноси Министарство пољопривреде, у коме би се могли повећати износи за произвођаче млијека у планинским предјелима, као што је општина Соколац, Хан Пијесак и сличним руралним крајевима у Српској.

Он је подсјетио да већ постоји та категоризација до 600 и изнад 600 метара надморске висине код суфинасирања радне механизације.

Станишић, који је и директор Ветеринарске станице на Сокоцу, изразио је бојазан да би без више разумијевања за мљекаре у наредном периоду могло доћи до пада броја крупне стоке, што у пракси других земаља сматрају неповратним процесом.

„Ако се не пробуди свијест свих надлежних у овој локалној заједници врло брзо ће се осјетити тај мањак у приливу чисте добити и броја крупних грла у локалној заједници, повећан број незапослених, расељавање и велики број породица ће постати социјална категорија“, поручио је Станишић.