Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2022. годину представљен је данас на Сокоцу и том приликом је истакнуто да Аграрни фонд у Републици Српској износи 75 милиона КМ и да ће у наредном периоду већи акценат бити стављен на овчарство.

Виши стручни сарадник за област сточарства у Подручној јединици Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Свјетлана Мичић рекла је да се биљежи благи пад у узгоју оваца и да ће Ресор подржати оснивање регионалног удружења узгајивача оваца да би се побољшао пасмински састав, а тиме и продајна цијена грла.

Она је истакла да су услови за остваривање подстицаја за регресирано дизел гориво остали исти као лани и да је, према новом правилнику, премија за млијеко до 25 фенинга.

Када је ријеч о подстицајима за регресирано гориво за извођење прољећних и јесењих радова у пољопривреди, утврђује се цијена дизела од 0,50 КМ по литру и одобрава за обрадиве пољопривредне површине за које је уписан начин кориштења у АПИФ-у у 2022. години.

Право на подстицајна средства за регресирано дизел гориво остварују регистрована пољопривредна газдинства која од 30. марта до 31. октобра купе дизел гориво до 100 литара по хекатару, са минималном површином од једног хектара.

Према њеним ријечима, ресорно министарство подсјећа пољопривреднике на обавезу ажурирања података у регистру пољопривредних газдинстава и регистру корисника подстицајних средстава за развој пољопривреде и села у Српској, те да измире обавезе, што је један од услова за остваривање права новчаних подстицаја.

Она је нагласила да је данас објављен и Правилник о капиталним инвестицијама, према коме пољопривредна газдинста могу да остваре право на поврат дијела средстава за набавку механизације или опреме.

„Комерцијална газдинства имају право на поврат од 40 одсто, односно 30 одсто плус 10 одсто на надморску висину изнад 600 метара, те 15 одсто некомерцијална, плус пет одсто за надморску висину изнад 600 метара“, истакла је Мичићева.

У оквиру Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске дјелује Подручна јединица Соколац на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.