Заборавите дијете и напорне тренинге ако желите да смршате – сјајан трик за губитак килограма крије се у спавању.

Постоји много дијета које људи практикују, а да нису ни свјесни колико могу погоршати здравље. Уколико желите да изгубите неколико килограма, важно је да то постигнете здравим и исправним путем. Уколико немате времена за физичку активност, онда сте дефинитивно на правом мјесту!

Ново истраживање показало је да вам здраве навике спавања могу помоћи у циљу мршављења. Научници са Медицинског универзитета у Чикагу, открили су да добар ноц́ни одмор помаже да се смањи апетит за до 500 калорија дневно.

Та чињеница би за три године могла да вас доведе до значајног губитка килограма за мање од три године, уколико задржите правилне навике спавања. За студију, истраживачи су посматрали 80 младих особа, од којих су сви имали вишак килограма и обично би спавали само око шест и по сати током ноћи.

Студија је трајала четири недјеље, током којих су учесници могли да спавају у свом кревету и да наставе своју уобичајену исхрану. Њихов унос калорија прац́ен је специјалним тестом урина и установљено је да људи који су добро спавали, могу да смање унос калорија у просјеку за 270 калорија дневно, с тим да су неки смањили и до 500 калорија дневно.

„Ако се здраве навике спавања одржавају дуже вријеме, то би довело до значајног губитка тежине током времена. Многи људи напорно раде на проналажењу начина да смање свој калоријски унос како би смршали. Па, ако спавате више, можда ц́ете моц́и значајно да смршате“, рекао је аутор студије, др Есра Тасали.