Амерички носач авиона на нуклеарни погон „Хари С. Труман“ упловио је испред сплитске луке, где ће остати наредних пет дана, пишу хрватски медији.

Носач авиона „Хари С. Труман“ ће пет дана бити усидрен између Брача и Сплита јер по својим габаритима не може да уплови у сплитску луку.

Ради се о једној од рутинских посета намењених јачању одбрамбеног партнерства између САД и кључних савезника и партнера широм света, приликом којих је морнарима омогућено да искусе друге културе и предахну од захтевног посла, објаснили су из америчке амбасаде у Хрватској.

Кажу да ће морнари бити у прилици да искусе све што Хрватска нуди, ојачају односе са хрватским грађанима и виде разне природне лепоте.

„Ово је узбудљива прилика за посаду да упознаја хрватске људе, хрватску историју и крајолик. Недавно смо учествовали у војној вежби са Хрватском, нашим савезником из НАТО и радујемо се што ћемо провести неко време на обали са нашим домаћинима“, рекао је пред посету Сплиту вицеадмирал Курт Реншо.

Заповедник америчког носача авиона капетан Гавин Даф је објаснио да ће посета Сплиту бити још једна јединствена прилика да морнари буду награђени изласком, али и доказ посвећености америчким партнерима и савезницима на Јадрану.

Према незваничним информацијама, носач авиона ће посетити хрватски премијер Андреј Пленковић и министар одбране Марио Баножић, пише Јутарњи лист.

У Сплиту након велике војне вежбе „Удар Нептуна“

„Труман“ је заједно са норвешком фрегатом „Фритјоф Нансен“ стигао у Сплит након велике војне вежбе „Удар Нептуна“ која је одржана у Средоземном мору, укључујући и подручје око Палагруже, малог хрватског острва.

Амерички носач авиона је са око 5.000 војника из своје луке у Норфолку према Медитерану испловио 1. децембра прошле године, а након Сплита га очекују нове вежбе са француским и италијанским војним поморским снагама.

Носач авиона на нуклеарни погон „Хари С. Труман“ добио је име по 33. америчком председнику. У војсци САД је од 25. јула 1998. године.

Дугачак је 333 метра, широк 78, а висок чак 74 метра – отприлике као зграда од 24 спрата. Може да прими до 90 летелица, а опслужује га 6.250 чланова посаде.

Депласман му је 97.000 тона. Изградња овог брода америчке пореске обвезнике коштала је 4,5 милијарди долара.