Фоча, Соколац, Хан Пијесак познате су по шумском богатству. У општинским управа и предузећима која се баве дрвопрерадом истичу да од овог стратешког ресурса посљедњих годинама немају много користи.

Према важећим правилницима скоро сва шумска грађа завршава у погонима општина и градова којима шума није стратешки ресурс. На састанку у Фочи с ресорним министром , директорма Шума Српске, истакнуто је да се оваквом „маћехинском“ односу мора стати у крај.

На подручју општине Фоча распрострањеној на преко 1.100 километара квадратних, 71 одсто је покривено шумом. Дрвопрерађивачи, истичу да иако стратешки привредни ресурс, високвалитетне шумске сортименте, с камионима одвозе. Незадовољство се годинама распламсава, камиони уништавају путеве, док други убирају корист по важећем правилнику о расподјели дрвне грађе.

– То је на крају крајева једини реални сектор из прераде ,имамо превелики проблем због одвоза у друге општине гдје шума није стратешки ресурс – сматра Горан Ђуковић предсједник Удружења дрвопрерађивача Фоча.

У посљедње вријеме шумска грађа је све траженија на тржишту.

Шуме Републике Српске не могу да одговоре на потражњу због законом предвиђене количине коју годишње могу резати и продати.

– Наш сјечиви етат је око два милиона кубика годишње, а потребе су готово за пет милиона кубика тако да не можемо да подмиримо, а појављују се и нове фирме. А ове године мањи нам је етат за неких 40 хиљада кубика – истакао је Борис Пашалић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Дрвопрерађивачи – одговарају да уз праведнију расподјелу проблем се може ријешити. С неправедним правилником који, кажу, гута шумско богатство, „гуши“ се привредни развој.

– Ми очекујемо да минимално 80 посто задржимо сировине на територији ове општине односно ове три општине и то је став привредника који се баве овим послом – додаје Ђуковић.

Пашалић каже да су свјесни чињенице да у Фочи нема алтернативе када је у питању привреда људи који овдје раде и привређују.

– Не смијемо да их деморалишемо, не смијемо да им отежавамо услове већ да им помогнемо да запосле већи број радника да људи одавде не одлазе – додао је Пашалић.

Договорено је да би до овога и дошло, правилник се под хитно мора мијењати. На потезу је најприје Министарство, а потом и договор у Привредној комори Републике Српске.

– Мислим да ће у Привредној комори имати један састанак на коме ћемо доћи до дефинитивног рјешења, јер имамо разумијевање министарства – навео је Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

У Фочи која је испресијецана са 17 ријека и ријечица помоћ од Минисратства очекују и у подизању обалоутврда, нарочито уз Дрину, Ћехотину и Бистрицу, које плаве куће и имања. Договорено је да након израде пројеката крене рјешавање све присутнијих опасности од поплава.