Поводом великог хришћанског празника Богојављења, данас је на ријеци Каљини освећена Богојављенска вода и одржано пливање за Часни крст. Освећење Богојављенске воде обавили су отац Георгије, игуман Храма Свете Тројице у Озерковићима и јеромонах Владимир, игуман манастира Пресвете Богородице у Кнежини.

Након освећења Богојављенске воде отац Георгије у проповједи обратио се присутним вјерницима.

– Ево нас браћо другу годину долазимо да покажемо ко је колико спреман. Човјек у животу мора бити спреман, јер ако није онда бива згражен. Каже Свето писмо да је проклет човјек који се узда у човјека, па и ако се у себе уздаш проклет си јер само си човјек. Колико год да сам ја или било ко од вас физички или психички јак или способан, колико год да имамо нешто у својим рукама, само смо људи који живе у свијету који нас не штеди. Проблеми у породици и на послу, друштву, улици свугдје су нека искушења, као и пливање у овој води. Живот је једна хладна вода, а у тој хладној води без Бога, без помоћи, сам, имаш опцију да се удавиш или да умреш од хладноће. Бог је ту за нас, да ли сам ја за Бога ту, то је питање. Дошли смо овдје да пливамо за Часни крст, да кажемо ја сам Христе твој, ја сам крстолико биће, разапињем се са тобом. Спреман сам и у воду и у ватру за тебе, ал ако скачеш за Христа у воду знај да си скочио за вјеру, за љубав, за твоје родитеље, супружнике, дјецу своју. Скочио си за правду и буди праведан, за морал и буди моралан, е због тога смо данас дошли, а не да покажемо да можемо да пливамо у хладној води. Нека је благословен овај подвиг данашњим нашим витезовима, пливачима, нека се снаже и јачају, Бог је са вама, а будите и ви са Богом, рекао је отац Георгије у једном дјелу свога обраћања окупљеном вјерном народу.

За Часни крст пливало је 25 учесника из Пала, Хан Пијеска и Сокоца. До часног крста први је допливао Милан Генго из Пала.

– Желим да поздравим све наше суграђане поздравом – Бог се јави, живи ми и здрави били и да вас позовем да се пријавите сљедеће године, како би нас било у што већем броју. Ово није моје прво искуству, пливам трећи пут, а самим тим ми је било лакше доћи до циља , рекао је Генго након данашњег пливања у ријеци Каљини.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица помогао је организацију овогодишњег пливања за Часни крст у ријеци Каљини.

– Ово је друга година да се плива за Часни крст поводом великог хришћанског празника Богојављења и надамо се да ово окупљање постати традиција. Овдје смо првенствено сви дошли да искажемо своју вјеру у Христа, и да искажемо љубав да покажемо спремност и поштовање једних према другима. Да опростимо једни другим и да живимо у слози, радимо братски боримо се за нашу вјеру и за сваког човјека и да постанемо бољи људи, рекао је начелник Милован Бјелица.

Једина жена међу 25 учесника била је Оливера Топаловић, која десет година уназад плива за Часни крст.

– Као и сви ови момци што су са мном пливају, вјерујемо у Бога и молимо се Богу и то нам је једини мотив нам је та вјера коју носимо у себи и на неки начин да Богу захвалимо за све што нам у животу даје. Ово није такмичење, ово је нешто што се ради из душе и срца и не треба другачије гледати, истакла је Оливера.

Један од организатора данашњег пливања на ријеци Каљини био је Мирослав Нешковић. Са четири пријатеља прошле године покренуо је идеју да се пливање за Часни крст организује у ријеци Каљини на подручју општине Соколац.

– Ове године смо омаосивили пливање. Одазвало се доста људи и хвала Богу све је протекло како треба. Желим да се захвалим свима који су на неки начин учествовали у свему овоме што смо организовали. Надам се да ће пливање за Часни крст у ријеци Каљини постати традиција, рекао је Нешковић.

Организатори данашњег пливања поставили су и хуманитарне кутије за прикупљање новца за лијечење наше суграђанке Слађане Добриловић – Милић.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.