Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је данас на Сокоцу да је 9. јануар дан када се треба присјетити и одати почаст онима који су дали своје животе за Републику Српску и данашњу слободу.

„Зато смо данас на Сокоцу на Војничком спомен-гробљу, а јуче смо били у Бањалуци и у име СДС-а показали свој однос према овом важном дану за Републику Српску, с обзиром на то да је СДС, уз Војску Републике Српске, темељ оног што је потврђено Дејтонским мировним споразумом“, рекао је Шаровић новинарима на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик.

Шаровић, који је био на челу делегације СДС-а и функционера Сарајевско-романијске регије која је положила вијенац на централни крст на Малом Зејтинлику на Сокоцу, истакао је да је данас важан дан за све, да се слави велики јубилеј 30 година Републике Српске, али и православни празник.

Шаровић је пожелио срећан празник свима у Републици Српској, дуговјечност Српске, мир, напредак и благостање.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић честитао је данашњи празник свим припадницима борачких категорија, који су својом жртвом дали највећи допринос у стварању Српске.

Он је изразио задовољство што су и након 30 година данас ту људи који су тада имали визије, храбрости и знања, те донијели историјску одлуку која је заштитила српски народ на овим подручјима.

„Нормално да су борци послије тога одбранили, направили и сачували Републику Српску и ставили печат на трајност постојања Републике Српске, безбједност постојања Срба и наше дјеце и надам се будућих покољења на овим подручјима“, рекао је Лалић.

Он је нагласио да је сарајевско-романијско ратиште својом храброшћу и жртавама направило великим дјелом Републику Српску, те да није било те жртве народа не би било ни Српске.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да општина Источна Илиџа, уз обиљежавање 30 година Републике Српске, прославља и свој јубилеј 30 година постојања ове локалне заједнице некадашње Српске, а сада Источне, Илиџе.

„За нас јако је то значајан јубилеј и ову прилику користим да свим становницима Републике Српске честитам крсну славу, Дан Републике Српске, и да дуго година сви у слози миру, здрављу и весељу прослављмо 9. јануар, те да Република Српска дочека свој педесети, стоти и ко зна колико рођендана“, поручио је Божовић.

Делегација СДС-а на челу са Шаровићем, посланицима СДС-а и функционерима из Сарајевско-романијске регије и делегација Одбора борачких организација ове регије, положили су данас вијенце на Војничко гробље Мали Зејтинлик у Сокоцу, поводом 30 година од стварања Републике Српске.

Вијенце су данас на Малом Зејтинлику положиле су и делегација општине Источна Илиџа, одборници Скупштине општине Источна Илиџа и Општинске борачке организаицје „Илиџански борац“.