Република Српска суочава се са изазовима снагом љубави оних који су је стварали и њихових потомака и та љубав је највећи гарант њеног трајања и вјечности, изјавио је Срни члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица поводом предстојећег обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

„Рођени 1992. године данас имају тридесет година и то више нису дјеца ни бораца, ни погинулих бораца већ синови и кћери својих очева. То су људи одрасли и спремни да живе за своју отаџбину носећи у срцима ону идеју слободе и јединства као генерације и генерације наших предака“, истакао је Бјелица.

Ово је вријеме, додао је он, да се људи присјете и помену све мученике пале за слободу, да подијеле успомене и сјећања, приче и предања о борбама, подвизима и анегдотама током буна и устанака из Првог и Другог свјетског рата те Одбрамбено-отаџбинског рата о којем још треба да се и говори, пише и снима.

„Треба и да се гради, јер многи у Српској и даље немају споменике који ће да одају пошту страдалима и да уче нове генерације колику су цијену слободе плаћали преци“, навео је Бјелица.

Он је поручио да је потребно градити и јачати институције, правити музеје и меморијалне центре, а одржавати постојеће, попут Малог Зејтилника, затим оснивати институте који ће истраживати и научно документовати прошлост на овим просторима.

„Република Српска је опстала и опстаје у тешким и сложеним условима. Суочава се са изазовима једино снагом љубави оних који су је стварали и њихових потомака. Та љубав је највећи гарант њеног трајања и вјечности, а људи су мјерило њеног просперитета и напретка. Ватра која у сваком од нас од колијевке до гроба гори и држи нас будним представља мисао о ослобођењу и уједињењу. Живјела Република Српска и живио српски свијет“, поручио је Бјелица.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара, јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.