Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић поручила је да и у наредној години сви морају више радити и залагати се на плану подизања нивоа економског развоја Српске, али и добијања изгубљених надлежности, јер би Српска тиме сигурно много ефикасније функционисала.

Видовићева је у интервјуу Срни рекла да је управо то поента враћања надлежности Српске, које су пренесене на ниво БиХ.

– У то не сумњам. Сматрам да ћемо те циљеве остварити и да ће Српска у наредној години добити значајан број инвестиција, уз даља настојања да наш бруто домаћи производ расте, а тиме и стандард сваког грађанина – рекла је Видовићева.

ОСМИШЉЕН ПЛАН ОСНИВАЊА УПРАВЕ СРПСКЕ ЗА ИНДИРЕКТНО ОПОРЕЗИВАЊЕ

Она је са аспекта ресорног министарства рекла да је већ осмишљен план оснивања управе Српске за индиректно опорезивање у складу са враћањем надлежности.

– Да ли ће у почетним мјесецима од оснивања бити одређеног губитка прихода, поремећаја и слично..? Можда и хоће, вјероватно. Али, ми сигурно можемо направити врло ефикасну управу и онда да, на крају крајева, буде наша пореска политика, па да процјењујемо какве пореске стопе ћемо постављати на плану индиректног опорезивања, и да, рецимо, утичемо на цијене основних животних намирница и слично – рекла је Видовићева.

УСПОН ПРИВРЕДЕ У 2021. ГОДИНИ

Она је оцијенила да је актуелна, 2021. година, у којој се Српска и даље суочава са пандемијом вируса корона, била много успјешнија него 2020, која је била тешка.

– Привреда је доживјела успон и много се брже опоравила у односу на очекивања. Да је постигла добре резултате у овој години говоре бројни макроекономски показатељи. Имамо доста висок раст БДП-а и рачунамо да ће на крају ове године његов просјечни раст бити 5,5 одсто у односу на годину раније. Ми смо пројектовали за наредну, 2022. годину, раст БДП-а од још 4,5 одсто на ових 5,5 одсто, које сам споменула. Сматрамо да је то реално, а буџет остаје ликвидан и измириваће се све обавезе – поручила је Видовићева.

Она је додала да Српска биљежи висок раст извоза, повећан број запослених и раст плата од 6,2 одсто.

– Сви ти и други повољни параметри у овој години резултат су привредног раста. Наравно, пандемија нас још прати, па смо и ове године имали знатне трошкове. На примјер, у Компензационом фонду смо планирали 90 милиона КМ, али морали смо додати још 30 милиона КМ. И у наредној години ћемо издвајати одређена средства за поменути фонд, јер морамо бити спремни да одговоримо на евентуалне нове негативне посљедице пандемије – рекла је Видовићева.

БОРИЋЕМО СЕ ПРОТИВ ИНФЛАЦИЈЕ

Она је рекла да се Српска суочава и са инфлацијом, с обзиром на то да је у свијету емитована значајна новчана маса да би се ублажиле негативне посљедице пандемије.

– Ми у Српској и БиХ, нажалост, нисмо били у ситуацији да штампамо новац јер то није могуће, али инфлација се прелијева код нас кроз међународну размјену. Други изазов инфлације је врло високо и неприродно поскупљење енергената, струје, гаса и нафте – каже Видовићева.

Она истиче да су, ипак, очекивања да ће од марта наредне године доћи до стабилизације тржишта енергената.

У Српској имамо и даље ниске цијене електричне енергије што спашава становништво. Оне јесу у одређеном проценту повећане за привреду, али мислим да је и то издржљиво и одрживо. Све то изазива инфлацију, али борићемо се! – поручила је Видовићева.

Она је појаснила да Српска нема снажне инструменте борбе против инфлације као неке друге земље.

– Ипак, ми смо у буџету за наредну годину у једном потезу обавили највеће растерећење привреде Српске икада. Смањили смо знатно оптерећења на рад с циљем да подстакнемо привреду и послодавце и да они што више повећају плате радника како би их задржали у Српској без чега нема одвијања производње, али и доласка инвеститора – рекла је Видовићева.

Она је истакла да на нивоу БиХ, иако је то Српска више пута предлагала, нажалост, никада није било договора да се смањењем индиректних пореза на основне намирнице ублаже посљедице инфлације.

Видовићева, ипак, очекује да ће се производња и индустрија у Српској у наредној години добро држати, те наводи да ће се Република са инфлацијом борити путем разних мјера, попут растерећења привреде да би се повећао извоз, великим инвестицијама у областима енергетике и инфраструктуре, те повећавањем потрошње уз посебну бригу о становништву које има мања примања и које је најугроженије.

ИЗ МАЂАРСКОГ ФОНДА 100 МИЛИОНА ЕВРА

Она каже да би успостављање мађарског фонда у Српској, гдје ће микро, малим и средњим фирмама на располагању бити 100 милиона евра под повољним условима, требало услиједити након предстојећих празника.

– То ће на одређени начин подстаћи привредни раст јер су поменута предузећа претпрпјела највећа штету у пандемији – рекла је Видовићева.

Она је истакла да ће формирање Дирекције Српске за инвестиције омогућити инвеститорима ефикаснији приступ доступности потребних информација, брже регистрације фирми и почетка рада.

Видовићева је навела на том плану да Српска има добру пореску политику, те да су у односу на окружење најнижи порези и оптерећења.

– Све те олакшице су важне да бисмо успјели компензовати и амортизовати нестабилну политичку ситуацију која је у БиХ траје од краја рата до данас, а инвеститори је сматрају ризиком – рекла је Видовићева.

Она је рекла да ће Српска, као и до сада, успјешно испуњавати своје обавезе када је ријеч о дуговањима и задужењима, те да се на том плану Република креће у законским оквирима, што ће бити настављено.

Видовићева је рекла да је присталица ставова и теза да се Српска, по узору на неке земље, и више задужи уколико је то усмјерено на велике инвестиције које ће донијети привредни раст, развој и слично.

УСКОРО НОВИ СИСТЕМ ФИСАКЛИЗАЦИЈЕ

Она је најавила да би наредне године требало услиједити усвајање аката у Народној скупштини Републике Српске о увођењу новог система фискализације у Српској.

– Отприлике двије године треба за то, тако да до краја 2023, а вјерујем и раније, буде завршена фискализација од чега се очекују бројни позитивни ефекти. У буџету ће у вези с тим бити сигурно више средстава, а много значајније је што ће порески обвезници заиста бити у равноправном положају – нагласила је Видовићева.

Она каже да ће то допринијети смањењу сиве економије и стварању бољих услова пословања, јер ће се са више средстава субвенционисати привреда посебно у смислу набавке нових технологија и машина.

Видовићева је пожељела грађанима срећне новогодишње и божићне празнике.