Организован „Новогодишњи базар“ у Сокоцу: Представљени ручни радови са циљем очувања традиције (ВИДЕО)

0
Фото: Б.Радоњић

У организацији Секције за друштвену активност жена Соколац данас је у Спортској дворани одржан „Новогодишњи базар“, на којем су изложени разни експонати, рукотворине, али и традиционална јела и пића.

„Новогодишњи базар“ отворио је начелник општине Соколац Милован Бјелица истакавши да му је овим чином указана велика част и задовољство.

– Потребно је организовати овакве догађаје како бисмо отргнули од заборава и преносили на млађе генерације наше обичаје, традицију и културно – историјско насљеђе. Ових дана ћемо регистровати Музеј у Сокоцу, јер већ десет година активно радимо на очувању Гласиначке културе. Ступили смо у контакт са аустријским природњачким музејом у Бечу који ће нам вратити прву реплику „Гласиначких колица“. Договорено је да то буде 2. марта наредне године – најавио је Бјелица.

Предсједник Секције за друштвену активност жена Соколац Љиљана Гајевић је појаснила да је ово други пут да се организује „Новогодишњи базар“ у Сокоцу, који је прошле године реализовала Омладинска организација.

Фото: Б.Радоњић

– Драго ми је што данас видим много младих дјевојака, које су нам унијеле ведрину. Познато је да су жене Романијског краја вриједне, чувају традицију и то смо показали ручним радовима у разним техникама. Наше Романинке нису имале другог материјала осим вуне и коца, али су ипак стварале прслуке, џемпере, рукавице, чарапе, капе и све остало. Данас је доступно много више материјала за употребу, технике су напредовале, па је тако и понуда богатија – навела је Гајевићева.

Предсједник Скупштине Удружења жена „Рогатица“ Бранка Џида које је данас излагало своје предмете ручне радиности казала је да имају дугогодишњу традицију од скоро 50 година.

– У овој години, имали смо мање активности због пандемије вируса корона, али ипак смо реализовали неколико пројеката. Посебно бих истакла да смо од Општине Рогатица добили средства за бесплатне превентивне прегледе наших чланица, али и свих жена које су биле заинтересоване. Данас смо изложили ручне радове, међу којима су разни украсни предмети, као и плетени и везени радови – додала је она.

Учешће је узело више удружења жена Сарајевско—романијске регије, Одсијек за рехабилитацију ЈЗУ Завод за Форензичку психијатрију, представници радно-окупационе терапије Специјалне болнице за психијатрију Соколац, као и жене које у својој личној радиности гаје љубав према изворним предметима.