Хрен је трајна биљка, зеленог лишћа и бијелог коријена љутог укуса. У нашим крајевима једе се скоро искључиво преко зиме. У исхрани можемо користити дословно цијелу биљку. Цијели хрен дјелује изразито антибактеријски, природан је антибиотик, дјелује антиканцерогено. Редовна конзумација заиста подиже имунитет. Снажан је чистач организма па ћемо га редовно конзумирати ако желимо направити детоксикацију тијела (нарочито пробавног тракта). Хрен чисти крв и јетру, регулише пробаву, диже имунитет па је права благодат за зимске дане. Ако га не волите, нађите неки рецепт који вам је подношљив и покушајте га уврстити у редовну прехрану – можда нарибан и помијешан с киселом павлаком, помијешан с нарибаном јабуком или пошећерен и преливен неким финим сирћетом. Свјеж коријен може се користити преко цијеле године, ако се правовремено закопа у влажан пијесак или држи у подруму.

Приликом лијечења или припремања јела с хреном користи се углавном његов коријен. Коријен се увијек риба ситно или реже на колутиће, а никад се не кува, због тога што приликом кувања нестаје етерично уље које он садржи. Да би добио свјежину и посебно љут укус, потребно је оставити коријен да стоји у води 24 сата. Након тога нарибајте га у било које јело по вашој жељи. Коријен хрена нарибан у облоге помоћи ће вам код озеблина, инфицираних рана, укочених мишића, реуматичних зглобова и ишијаса.

Ево још неколико љековитих рецепата од хрена:

Хрен и мед против прехладе

Код прехлада и једноставног грипа помаже домаћи рецепт: коријен хрена дугачак око три центиметра се опере, огули и изриба, стави у теглу коју можете затворити. Додате мед и оставите неколико сати затворено. Овако припремљен мед се узима свако јутро и вече по једна кафена кашика.

Инхалирање синуса

У прокувалу воду ставити хрен, прекрити главу пешкиром и десетак минута удисати испарења, прије спавања. Овом инхалацијом, чисте се синуси од гноја а ублажава се и бол.

Тегобе са дисајним органима

Чај од хрена олакшава дисање и ублажава упалне процесе у респираторним органима. Десет грама наренданог хрена прелити са 2 дл прокуване воде и оставити поклопљено да одстоји неколико минута. Проциједити и пити млако. У случају астме, направити кашу која олакшава дисање тако што је потребно на лаганој ватри кувати 4 супене кашике наренданог хрена помијешане са шољом јабуковог сирћета. Када хрен омекша, проциједити га и додати исту количину меда. Вратити на ринглу и кувати док се смјеса не згусне, па оставити да се охлади. Сипати у теглице и чувати у фрижидеру.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име