Удружење „Романија“ из Београда за седам мјесеци од постојања, организовало је низ активности, док су неке у процесу реализације. Једна од њих је најава помоћи Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац у виду неопходне опреме из области примарне здравствене заштите.

Предсједник овог удружења Винко Пандуревић истиче да је поменута активност везана за намјеру, жељу и осјећање која гаје према свом завичају људи окупљени у Удружењу.

– У складу са могућностима и нашим капацитетима планирамо да помогнемо домове здравља из Рогатице, Пала, Хан Пијеска и Сокоца. У том смислу, упутили смо допис њима, општинама као и информативним центрима да би успоставили једну коректну сарадњу уз међусобну размјену информација, али и пратили активности како нашег Удружења у Београду, тако и наших општина. Већ смо добили повратну информацију из соколачког Дома здравља гдје је прецизно дефинисано која су медицинска средства и помагала неопходна. Такође, Дом здравља са Пала је изразио своје потребе, док се ова друга два Дома здравља нису још увијек изјаснила, па молим да нам чим прије упуте свој захтјев – позвао је Пандуревић.

Према његовим ријечима, највећи број потребних средстава која је навео Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ из Сокоца биће обезбијеђена у разумном року. Као приоритет је наглашена набавка рентген апарата, затим биохемијског и хематолошког катализатора.

– Нисмо удружење које располаже са готовим производима и средствима у великом износу, али ћемо преко наших спонзора, сарадника и симпатизера чинити све да их у највећем обиму обезбиједимо и уручимо домовима здравља, а све у циљу побољшања пружања здравствених услуга нашем становништву. Све акције остварујемо искључиво у сарадњи са нашим координатором Удружења за Републику Српску а то је Милан Јоловић Легенда, који нам је од велике помоћи. Конкретно, на терену је, прати стање, познаје ситуацију, предлаже које су активности најнеопходније, а истовремено учествује као један од спонзора и донатора Удружења на подручју ове четири општине и РС у цјелини – нагласио је Пандуревић.

Он је подсјетио на све пројекте које је реализовало ово Удружење на подручју општине Соколац.

– Успјели смо организовати посјету школске дјеце утакмици ФК „Црвена Звезда“, којој је присуствовало око 300 соколачких малишана. Обезбијеђени су превоз, ланч пакети, вода и све остало неопходно за пут. Поред тога, подржали смо 60 дјеце да присуствују утакмици ФК „Партизан“, а донирано је и неколико лопти за ФК „Гласинац 1936“. Организовано је два пута добровољно даривање крви за Софију Антонић која се лијечи у Институту за мајку и дијете у Београду. Омогућена је посјета љекара специјалиста у соколачком Дому здравља гдје су прегледани и лијечени пацијенти са тог подручја у два наврата. У јануару планирамо у Сокоцу организовати представу „Јазавац пред судом“ у извођењу истакнутих глумаца Београдског драмског позоришта – најавио је он.

Пандуревић је додао да је за ову годину одржана завршна сједница Извршног одбора на којој је анализиран рад Удружења, добијене смијернице за будућа ангажовања, и изразио очекивање подршке свих заинтересованих људи, како би се планови реализовали успјешно.